avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada Preaviz in cazul demisiei cu 15 zile functie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada Preaviz in cazul demisiei cu 15 zile functie executie

Punctul 40. din Legea nr. 40/2011 spune:

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.



Daca in contractul individual de munca am trecut 15 zile calendaristice ma poate tine angajatorul 20 de zile lucratoare in preaviz? Daca da, de ce din moment ce in lege scrie clar "Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca "


Am vazut ca sunt mai multe opinii pe aceasta tema.. V-as fi recunoscator daca se poate sa dati un raspuns cat mai clar si argumentat
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:20, 9 August 2011
Termenul de preaviz este cel inscris in contract. Legea impune o limita maxima peste care nu se poate trece, numarul concret fiind stabilit prin negociere directa la incheierea CIM. Angajatorul nu poate obliga salariatul sa efectueze o perioada mai mare decat cea convenita prin CIM si nici nu poate sa-l oblige sa semneze un act aditional privind majorarea numarului de zile la nivelul maxim prevazut de lege.

Din aceasta perspectiva prevederea in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei de 15 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 30 de zile pentru salariatii cu functie de conducere, termene stabilite anterior datei intrarii in vigoare a Legii 40/2011, nu sunt de natura a atrage in mod necesar modificarea prin act aditional a acestor durate.
[ link extern ] >
Ultima modificare: Marți, 9 August 2011
ContSters42179, utilizator
Multumesc pentru raspuns, asa credeam si eu, dar daca angajatorul imi raspunde la demisie prin cererea unui preaviz de 20 zile lucratoare? Pot refuza o astfel de cerere din moment ce in CIM sunt 15 zile? E legala o astfel de cerere din partea angajatorului?
Repet, angajatorul nu va poate obliga la efectuarea unei perioade de preaviz mai mare decat cea inscrisa in CIM. Puteti sesiza ITM daca angajatorul este incapatanat.
Conform art. 81 pct. (4) di noul cod al muncii, termrnul de 20 de zile este cel maxim, peste care nu poate fi trecut.
Daca in contract este mentionat un termen de 5 , 10 sau 15 zile, este in regula, nu poate fi peste 20, iar angajatorul nu va poate obliga la o perioada mai mare.
La mentiune facuta de angajator, puteti inainta in scris si dvs o nota/ raspuns/ informare, in care sa precizati ca in Contractul dvs de munca preavizul este de 15 zile calendaristice si intelegeti sa acordati societatii doar acest preaviz, conform legii, si ca nu sunteti deacord cu majorarea previzului in mod unilatereal de catre angajator.
Ca urmare, va mentineti solicitarea initiala de incetare contract cu preavizul legal cf CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen preaviz: "conform codului muncii" Ana_Pentalog Ana_Pentalog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cazul in care in contractul meu individual de munca scrie, in cazul demisie, \"termenul de ... (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Demisie iura1729 iura1729 Buna ziua! As dori sa stiu cum trebuie sa procedez in conditiile in care incepand cu data de 28 octombrie 2011 vreau sa inchei relatiile de serviciu cu firma ... (vezi toată discuția)