imi poate spune cineva in cat timp maxim se poate depune plangere de la fapta in sine? eu am fost lovit si talharit de telefon+bani sambata noapte la discoteca. cunosc faptasul. cat timp poate maxim sa treaca de la fapta in sine? va multumesc anticipat.
da intra-adevar termenul de 2 luni este doar in cazul infractiunilor la plangere prealabila. la talharie actiunea penala se pune in miscare si din oficiu. nu exista stipulat expres un termen in care trebuie depusa plangerea pentru talharie. Trebuie facuta cat mai urgent pentru operativitate si pentru a nu se pierde mijloacele de proba.
Plangere penala poate fi depusa pana cand va opera prescriptia extinctiva, cauza ce inlatura raspunderea penala.
Nu este incidenta plangerea penala prealabila, act de sesizare ce trebuie depus la politie sau parchet in termen de doua luni de la data cand persoana vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste cine sunt faptuitorii.
Infractiunea de talharie este una complexa , fiind lezate atat valorile ce tin de integritatea corporala si psihica a persoanei , cat si cele ce tin de valoarile patrimoniului acesteia.
Din aceasta perspectiva, legiuitorul a ales sa nu prevada plangerea penala prealabila ca fiind actul de punere in miscare a actiunii penale, aceasta putand fi exercitata si din oficiu.