avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitate hotarare adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitate hotarare adunare generala

Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea problema:
- s-a constatat ca nu s-a tinut conform legii contabilitatea in asociatie (perioada de 5 ani)
- ca doamna care a semnat ca si contabila nu are un contract de prestari servicii sau sa fie angajata cu carte de munca
- sunt acumulate penalitati la facturi care nu au fost distribuite proportional restantierilor (deci penalitatile nu apar pe listele de plata)
- sunt restantieri care nu au platit de cel putin 1 an (sa zicem 3-4 persoane) si alti restantieri care nu au platit in medie 3 luni

Avand in vedere ca actele nu sunt in regula rezulta imposibilitatea actionarii in instanta, riscam si amenzi pentru contractele la negru de la administratia financiara, amenzi de la primarie.
Ca sa putem face ceva ar trebui sa refacem toata contabilitatea si sa ii actionam in instanta pe cei care au condus asociatia, insa mi se pare ca acest demers costa enorm.
Se poate propune pentru aducerea la zi a situatiei intr-o adunare generala a proprietarilor impartirea penalitatilor la facturi + facturi restante pentru toata lumea? Pentru asta e nevoie ca toti proprietarii sa isi dea acordul sau doar 50%+1? Daca e legal 50%+1, cei care nu sunt de acord (poate nu realizeaza ca varianta cealalta e mai scumpa) pot fi obligati sa plateasca, suma respectiva sa fie trecuta cu titlu de restanta si sa fie somati si actionati in judecata? Sincer sa va spun as prefera ca cei care sunt vinovati sa plateasca (fosta administratie), dar sunt si pensionari in bloc care nu isi vor permite sa plateasca refacerea tuturor actelor (asta daca se poate) si procesele, si in plus pana la terminarea lor trebuie sa suportam tot noi cei buni platnici pe cei restantieri ca sa nu fim debransati de furnizori.

Concluzionez cu un avertismet proprietarilor, deschideti ochii la timp si verificati-va asociatia de proprietari ca sa nu ajungeti in situatia mea!!!!
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
annutza0, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:59, 12 August 2011
Da, este complicat. Insa mai intai trebuie sa va faceti o situatie cat mai exacta a situatiei parimoniale (daca tot ati muncit atat de mult la refacerea contabilitatii pe o perioada de 5 ani), sa vedeti cum stati, poate nu-i cel rau asa de negru... Apoi este necesar ca la nivelul asociatiei, com. ex. sa aiba intocmit un Sistem propriu de penalizari ca sa stiti cum procedati cu penalizarile aplicate de catre furnizori. Sumele restante la intretinere sper ca sunt clare, da?
Nu mai conteaza acum ca a trecut atat de multa vreme, aplicati penalizarile celor aflati in aceasta situatie, afisati-le pe LP. S-ar putea sa aveti oarece probleme, onsa trebuie insistat si oamenii de buna credinta vor achita. Abia sumele care nu vor putea fi recuperate de nici-o culoare le puteti imputa celor care nu si-au facut datoria (incercati pe cale amiabila aceasta actiune).
Mai discutam, sa vedem, poate mai apar si alte solutii.
annutza0 a scris:

Avand in vedere ca actele nu sunt in regula rezulta imposibilitatea actionarii in instanta, riscam si amenzi pentru contractele la negru de la administratia financiara, amenzi de la primarie.
Ca sa putem face ceva ar trebui sa refacem toata contabilitatea si sa ii actionam in instanta pe cei care au condus asociatia, insa mi se pare ca acest demers costa enorm.

Spunand ca nu e in regula inseamna ca ceva ceva ati constatat. Cine a constatat aceste nereguli? Cenzorul, noul presedinte, noul comitet sau noul administrator?
Apoi ca trebuie sa refaceti toata contabilitatea dar ca va costa, ori daca aveti o noua echipa care vrea si se pricepe, ar trebui sa nu va coste mult. Cenzorul sau comisia de cenzori poate sa verifice si sa refaca toate situatiile si toate listele de plata luna de luna incepand de acum 5 ani sau de la orice data cand exista o situatie clara.
Daca, de exemplu intr-o sapatamana reusesc sa verifice si sa refaca listele de plata pentru luna iulie 2006, sa o faca, sa afiseze imediat si incercati sa incasati diferentele fata de lista afisata atunci in 2006.
In urmatoarea saptamana poate se reuseste refacerea situatiei pentru august 2006 si se afiseaza la fel. Si tot asa saptamana de saptamana se poate reface cate o luna sau chiar doua luni si in 6-12 luni puteti ajunge la zi cu ajutorul comisie de cenzori a asociatiei.
Acestia trebuie platiti dar, cu siguranta, va costa mai putin decat expertii angajati din afara asociatiei si poate ca ei (cei interni) cunosc si mai bine situatia.
Poate fi avantajos si pentru proprietari deoarece aceste diferente apar treptat prin afisarea lor pe masura ce dovedesc cenzorii.
Pentru aceasta actiune nu va trebuie hotararea sau aprobarea adunarii generale, activitatea de verificare si control a documentelor, a situatiilor financiar-contabile fiind, conform legii, in sarcina cenzorilor asociatiei.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Constatarea s-a facut de catre cei care au preluat actele (firma angajata de noul comitet executiv si cenzorul - expert contabil), cand s-a incercat predarea situatiei am aflat de fapt ca doamna care tinea contabilitatea inainte nici macar nu avea contract cu asociatia. Presedintele dinainte pare sa fie singurul ales legal acum 5 ani intr-o adunare legala si in acel proces verbal mai apar niste persoane in comitetul executiv si in comisia de cenzori, dar acestia (comitetul executiv) nu au fost chemati niciodata in vreo sedinta de catre presedinte si nici nu au semnat vreun document. Cenzorii spun ca nu au semnat listele de plata. Din pacate oamenii astia care au fost pusi in aceste comisii sunt niste pensionari care nu cunosc legea asociatiei si la ce raspunderi s-au angajat. Presedintele care e mai tanar ori a stiut ce face, ori a fost dus de nas de fosta "contabila". Administrator nu a fost angajat, deci tot presedintele raspunde si de administrarea tehnica si ce atributii i-ar fi revenit.
Contabilitatea mi se pare imposibil de refacut, pentru ca nu exista documentele din toti anii si mai mult banii au fost scosi fara justificari (plati la negru). Deci daca am obtine o lista cu facturile din urma ar fi doar pentru furnizorii de utilitati (daca acestia ar avea un istoric si noi am sti cate persoane au stat in fiecare luna, indexul contoarelor, etc). De asemenea ar trebui sa avem toate chitantele sa vedem de sume s-au incasat....Eu din pacate nu am pastrat toate chitantele din urma si cred ca si mine sunt multi proprietari. In plus in urma refacerii ar trebui inapoiati bani din cauza platilor la negru....
Eu nu vad decat doua solutii, ori platim frateste sa ajungem la zi...ori ii dam in judecata pe fosta contabila pt fals in acte (asta daca nu cumva ea a sustras contractul inainte sa plece, pentru ca ea tinea toate actele asociatiei, presedintele nu a avut grija de nimic) si pe fosta conducere pt delapidare (dar pt asta cred ca ar trebui sa refacem actele...si nu stiu cum) si pana se rezolva procesul tot noi sa acoperim gaurile.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
annutza0, utilizator
Eu, daca m-as afla in situatia dv., as incepe cu inventarierea facturilor la furnizori si prestatorii de servicii.
Apoi as vedea de ce bani dispun.
Ce registre de FR si F.rep se pot reconstitui. Daca nu se pot reconstitui as renunta la idee.
As stabili restantierii si sumele lor.

As face o balanta, as vedea ce pot sa achit si ce nu pot achita.
As imparti aceasta diferenta pe cota-parte indiviza sau pe numar de persoane, in functie de ce fel de factura, a cui furnizor este, si as incepe o noua organizare, as lua-o de la inceput cu plati curente si rate la datoria trecuta (stabilita asa cum v-am spus).
Constituiti un comitet "de criza", poate fi chiar comitetul executiv si luati decizia. Nu mai adunati lumea ca nu va veti intelege cand va fi sa le spuneti ca tre' sa dea bani, veti pierde timpul si nu veti realiza absolut nimic.

Cand s-ar crea timpul necesar si mai multa liniste poate ati descoperi si cate ceva din neregulile trecutului.

Dupa parerea mea, a va pierde energia pentru a gasi vinovatii e numai in dauna unei viitoare organizari si astfel veti pierde ambele trenuri...si pe vinovati si organizarea asociatiei, astfel incat pe viitor sa nu mai patimiti asemenea necaz.

Tineti cont ca o gandire si o atitudine rationala, calma va va aduce "la liman".

Va spune o persoana care a trecut prin situatii, daca nu atat de grave, dar oricum foarte incurcate. Cu cat mai putin oameni implicati in rezolvarea problemei, cu atat mai bine.
Nu va uitati prea mult in trecut, privititi spre viitor. In asemenea cazuti este atitudinea corecta.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari soryina soryina buna ziua.la asociatie azi 17.02.2010 ni s-au adaugat penalizari de pe anul 2009.Nici un locatar nu a fost informat vreodata de existenta acestor ... (vezi toată discuția)
Contributii fiscale pentru personalul asociatiei de proprietari tnamaid tnamaid Am mai multe nelamuriri in legatura cu modul cum se conduce o asociatie de proprietari 1.Cenzorul si presedintele de asociatie daca lucreaza intr-o alta ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari mariapopescu20 mariapopescu20 Asociatia a dat in judecata vechiul comitet pentru neafisarea diferentelor de apa dintre factura furnizorului si consumul din bloc. La vechiul comitet au fost ... (vezi toată discuția)