avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general comert cu producatorii agricoli-acte contabile necesare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

comert cu producatorii agricoli-acte contabile necesare

Buna ziua,
As vrea sa deschid o firma care sa colecteze de la tarani diverse produse agricole, si pe care sa le vand mai departe, eventual si la export.As dori sa stiu ce acte sunt necesare in momentul in care cumpar marfa de la tarani(ce acte trebuie sa aiba ei si ce acte trebuie sa le eliberez eu) pentru ca banuiesc ca trebuie sa imi incarc stocul cumva cu aceste produse pentru a le putea factura mai departe. Va multumesc si astept raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ella2389 , utilizator 17:32, 26 Septembrie 2012
cam asa ceva,dati pretul convenit si imp il suportati tot dvs
E putin mai complicat in domeniul asta " comert cu cereale "si foarte riscant daca nu colaborezi cu cineva care a mai lucrat cel putin 4-5 ani . La achizitia de la producatorul agricol(persoana fizica)se intocmeste "borderou de achizitie"(formularul este cu regim special se face comanda la Imprimeria Nationala") pe borderou se mentioneaza -2% care se retin din suma de plata si se vor vira la stat,este obligatoriu sa faceti "contract de vanzare-cumparare" cu producatorul agricol,se ia de la prod. agricol o copie de pe "adeverinta de producator" pe care o elibereaza Primaria(cel de la registrul agricol)ca sa faci asta trebuie sa cantaresti produsul-obligatoriu pe cantar electronic cu bon de cantar,urmeaza transportul care se face cu masini autorizate pentru transport cereale(si aici sunt o multime de reguli care te pot afecta financiar daca nu le cunosti).Cumpararea de la un prod. agricol (pers. fizica) se poate face in timpul campaniei de recoltare direct din camp sau din magazia respectivului in schimb la terminarea oficiala a campaniei de recoltat nu se poate face daca vanzatorul (producatorul agricol) nu are produsul depozitat in depozit autorizat - daca te "prind " se confisca produsul +amenda +mijlocul de transport.pana acum doar am cumparat cereale pe care trebuie sa le vindem si aici nu lovim de o multime de reguli privind transportul,depozitarea ,analiza calitativa a produsului,pretul de vanzare, incasarea cv. facturilor ,contractul de vanzare,selectia firmelor la care vinzi ...cam asta ar fi pe scurt sper sa nu va fi descurajat dar din cate cunosc eu aproximativ 1 din 10 raman in domeniul asta dupa un an de activitate iar concurenta este nemiloasa- succesB-)
referitor la "16% impozit " asta nu e problema cumparatorului fiecare isi plateste impozitul pe care il are ,e adevarat ca taranii vor sa dea cu predilectie marfa "la negru" dar pentru tine e imposibil sa o iei fara acte ca deja vorbim se evaziune fiscala.Ideea e ca incepand de anul trecut fiscul ii controleaza pe producatorii agricoli persoane fizice si ii impoziteaza din anterior+ daca depasesc 35000 euro in ultimii 3 sau 5 ani (nu stiu sigur)venituri din vazari produse agricole le ia si tva 24%.La legume si fructe sunt alte reguli- nu le cunosc.La export sunt doua cazuri ,export in UE ,si in afara uniunii si aici sunt reguli suplimentare
raspunsul strict la intrebarea asta este: cazul 1 achizitie direct din camp sau din depozitul producatorului(persoana fizica) in timpul campaniei de recoltare-documente obligatorii-contract de vanzare-cumparare,boderou de achizitie,adeverinta de producator, bon de cantar,aviz de expeditie,NIR-receptie fizica si calitativa a produsului(sunt cazuri in care se poate doar fizica),cmr (daca ai auto propriu) contract de transport (daca lucrezi cu transport inchiriat)contract de vanzare cu beneficiarul, factura de vanzare,contract de depozitare sau inchiriere daca depozitezi la un tert marfa temporar,contract de custodie/scoatere din custodie cazul 2 achizitie de cereale de la producator agricol(pers.fizica)in afara campaniei de recoltat,sunt aceleasi documente mai putin adeverinta de producator si in plus iti da copie de pe "autorizatia de depozit" cu precizarea ca daca nu are depozit autorizat MAPDR nu poti cumpara legal de la el iar el nu are dreptul sa vanda unui tert.Referitor la plata produsului avem doua cazuri aici plata cu o.p.(mai rare cazurile astea)sau plata cu numerar si se intocmeste disp. de plata prin casierie pentru persoana care ii ridica.Am analizat cazul in care cumperi de la producatorii agricoli (pers. fizice).
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
dan_sur_cr, utilizator
Fac o mentiune , actele de mai sus nu s toate de evidenta contabila sunt toate care trebuie intocmiteB-)

Alte discuții în legătură

Monografie/documente societate cu activitate agricultura freenicos freenicos Va rog daca ma puteti ajuta cu o monografie specifica activitatilor agricole.Nu inregistrarile contabile ma omoara (ca sunt logice)cat documentele ... (vezi toată discuția)
Trecere in contabilitate fara factura vasile15 vasile15 Buna seara!Vreau sa va intreb daca e posibil sa cumpar o marfa (ex.cartofi) de la taran de acasa fara factura ,iar eu sa o pot trece in contabilitate?Am un ... (vezi toată discuția)
Achizitii de produse dela persoane fizice stefanitaorzan stefanitaorzan Buna ziua Detin un magazin de produse naturiste in Galati si am descoperit pe net o serie de produse naturiste, cosmetice de la diverse persoane fizice care ... (vezi toată discuția)