avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... urgent!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

urgent!

Buna ziua. Am o mica problema si as dori sa ma lamureasca cineva, cat de putin, cu privire la acest asptect. Lucrez la o casa de schimb valutar si amanet, ambele fiind in aceeasi incapere, dar pe contractul de munca scrie clar functie:operator schimb valutar. Acum, problema este urmatoarea:in urma cu vreo 2 am primit in amanet un lant de aur care acum s-a dovedit a avea o parte din zale umplute cu plumb, eu nu aveam cum sa vad asta cand l-am luat, nu puteam taia lantul etc, iar seful imi bate diverse apropouri cum ca va trebui sa platesc partea din lant care este umpluta. Are dreptul sa faca acest lucru, ma poate obliga sa platesc? Mentionez faptul ca el refuza sa mergem la politie pt.a face o plangere pt.ca nu are ce sa-i faca celui ce mi-a plasat obiectul. Va multumesc si sper sa ma ajutati cat de cat cu un raspuns, o idee.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:29, 11 August 2011
Nu suntetu dvs vinovata pentru acest lucru. Cred ca este vorba de fapt despre infractiunea de inselaciune, savarsita de cel care v-a vandut lantul, motiv pentru care trebuie sa reclamati acest lucru organelor de politie. Angajatorul dvs. nu va poate considera pe dvs vinovata, intrucat dvs ca operator nu stiu daca aveti si atributii de verificare a metalului din bijuteriile care se lasa la amanet. In orice caz, nu vi se poate imputa acest lucru, vinovat fiind persoana care v-a lasat acea bijuterie, declarand ca e aur dar in realitate era plumb. E clar ca se face vinovat de savarsirea infractiunii de inselaciune.
Daca angajatorul dvs nu vrea sa faca plangere penala, puteti face dvs. Actionand in acest fel veti demonstra ca nu ati stiut ce metal vi se inmaneaza, si astfel nici angajatorul dvs nu va mai putea formula niciun fel de acuze sau pretentii la adresa dvs.
Eu va sfatuiesc sa actionati astfel, mai ales datorita faptul ca angajatorul dvs. vrea sa va considere vinovata.
Art. 169
(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Art. 254
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

Daca in fisa psotului nu aveti trecute atributii legate de operatiunile de amanet de ce ati primit acel obiect?

Pentru a se angaja raspunderea dvs , ar trebui sa se stabileasca prejudiciul cauzat societatii , recum si legatura de cauzalitate intre faptul ca ati primit acel obiect si prejudiciul cauzat.

Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
Printre cauzele de exonerare de raspundere se numara si riscul normal al serviciului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnselaciune la casa de amanet anonim85 anonim85 Buna ziua! Lucrez la o casa de amanet si am probleme cu un client care a adus un lant, doar pe deasupra aur iar in interior cu pilitura. Contractul e facut ... (vezi toată discuția)
Am amanetat o bijuterie despre care nu stiam ca e falsa blecota blecota in urma cu ceva timp am achizitionat de la o persoana o bijuterie despre care am fost convins ca este din aur, am verificat-o la bijutier si am fost convins ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns ..! Florentina-Elena Florentina-Elena Buna seara. Am o problema si as dori sa ma lamureasca cineva care a fost patit ca si mine despre acest aspect . Lucrez la o casa de amanet si in urma cu o ... (vezi toată discuția)