avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale convocare adunare generala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

convocare adunare generala

Care este termenul legal de convocare a adunarii generale a actionarilor care sa poata fi atacat in instanta ( intre data postei scisorii de convocare si data tinerii adunarii generale) ?
Cel mai recent răspuns: Desideriu , utilizator 12:14, 11 August 2011
In ce priveste societatile cu raspundere limitata, L.31/1990, prevede:
Art. 195. - (1) Administratorii sunt obligati sa convoace adunarea asociatilor la sediul social, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar.

(2) Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin o patrime din capitalul social, va putea cere convocarea adunarii generale, aratand scopul acestei convocari.

(3) Convocarea adunarii se va face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi.

Art. 196. - Dispozitiile prevazute pentru societatile pe actiuni, in ce priveste dreptul de a ataca hotararile adunarii generale, se aplica si societatilor cu raspundere limitata, termenul de 15 zile prevazut la art. 132 alin. (2) urmand sa curga de la data la care asociatul a luat cunostinta de hotararea adunarii generale pe care o ataca.

Deci termenul intre data convocarii sau data adunarii este cel prevazut in actul constitutiv sau in lipsa unei asemenea prevederi in lege, si nu poate fi mai mic de 10 zile. Intre data convocarii si data adunarii trebuie sa treaca minim 10 zile. Actul constitutiv poate prevedea si un alt termen insa cu respectarea limitei minime de 10 zile din lege.
Termenul in care se poate ataca in instanta hotarea AGA este de 15 zile conform art. 196 citat anterior.
În conformitate cu dispozițiile art. 117 ale Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, publicarea convocării adunării generale a acționarilor societăților comerciale trebuie realizată cu cel puțin 30 de zile înainte de data ședinței. Nu e o corelatie intre data postei si cea a tinerii efective pentru ca posta ajunge mai devreme sau mai tarziu. Oricum se presupune ca cei care organizeaza aceste adunari generale , daca doresc sa va anunte prin corespondenta o fac in timp util.
Intrebarea mea era legata de faptul daca un actionar ( societate pe actiuni) poate ataca in instanta o hotarare AGA in conditiile in care adunarea generala s-a tinut in a 31 zi de la data trimiterii prin posta a scrisorii de convocare a AGA. Mai precis data de trimitere prin posta este 27 aprilie iar data tinerii adunarii generale 27 mai . Este legala convocarea sau poate fi atacata in instanta ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca aga nicoleta_85 nicoleta_85 cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL? cu 5 % pot convoca adunarea ordinara? (vezi toată discuția)
Autorizare convocare aga art.119 alin 3 lg. 31/90 Cabinet Av Popa Alexandru Cabinet Av Popa Alexandru am o societate pe actiuni care nu convoaca aga la cererea actionarilor reprezentand peste 5% din capitalul social doresc sa fac o cerere de autorizare aga pe ... (vezi toată discuția)
convocare aga sclaudia sclaudia Buna ziua . Eu si sotul detinem50% dintr-o SRL, celelalte 50% de o alta familie , cu care acum nu ne mai intelegem. El este si administrator pana in iulie. ... (vezi toată discuția)