Buna ziua,
Am o problema care ar putea ajunge in instanta si as vrea sa stiu care ar fi procedurile, ce vicii pot exista, ce sanse de castig exista:
Acum aproximatv doua saptamani masina proprietate personala asigurata doar RCA, condusa in acel moment de altcineva, a fost avariata in proportie de 80% (probabil dauna totala daca ar fi fost asigurata CASCO). Motivul invocat pentru care s-a produs accidentul este ca a fost o pata de ulei pe sosea, a pierdut controlul volanului, a intrat in sant si s-a rasturnat. Intr-adevar nu avea viteza si in procesul verbal este mentionata pata de combustibil de pe carosabil. Mentionez ca si eu am fost in masina in acel moment.
Masina a fost achizitionata cu doar o saptamana inainte (second hand, 22.000 km, revizie si ITP la zi) si vreau sa imi recuperez dauna, cel putin in proportie de 80%. Cel ce a condus sustine ca nu este vina lui si ca nu imi da decat o foarte mica parte - cu care as acoperi doar transportul epavei.
In cazul in care nu ma inteleg pentru recuperarea daunei, care ar fi caile legale ?
Daca dvs v-ati dat acordul sa conduca autovehiculul dvs si erati in masina la producerea evenimentului coroborat cu faptul ca nu este vina conducatorului auto, atunci sanse de castig in instanta nu prea sunt. Se poate demonstra foarte usor ca nu din vina conducatorului ci din vina petei de combustibil s-a produs accidentul. Cu alte cuvinte daca erati dvs la volan si produceati aceiasi avarie......pe cine mai dadeati in judecata? Va dadeati singur in judecata? Sau probabil parata ar fi fost Primaria respectivei localitati, care nu curata strazile.
Daca, insa, acesta nu conducea cu acordul dvs (ceea ce este greu de demonstrat prin prisma faptului ca erati langa el in masina, fapt confirmat si in procesul-verbal) atunci il chemati in judecata pentru raspunderea pentru fapta proprie.
Daca nu aveti CASCO va trebui sa va intelegeti amiabil cu cel care a condus-o. Daca nu se ajunge la nicio intelegere si totusi doriti recuperarea pagubei, va trebui sa il actionati in instanta.
Aveti doua posibilitati de solutionare in cazul in care nu reusiti cu vinovatul pe cale amiabila. Fie actionati in instanta pe vinovat fie descideti actiune impotriva administratorului drumului. In acest din urma caz insa este mai greu de luptat. Oricum va trebuie un avocat care sa va reprezinte intereselefie in primul fie in cel de-al doilea caz.
Accident
virgilferar
Buna ziua , ma numesc Ferar Virgil ,sunt din Brasov si am o nedumerire mai degraba o problema.
Anul trecut am fost accidentat de o masina pe trecerea de ... (vezi toată discuția)
Cand sa procedam?
catalinna
In data de 9.01.2010 am avut un accident rutier(am intrat intr-un copac). In masina au fost 4 persoane, eu cu parintii si prietenul meu. Sofer a fost prietenul ... (vezi toată discuția)