buna ziua va rog sa ma ajutati am o dilema de 2,3 ori pe an ma duc la niste prieteni sa stau cu o batrina mi au facut acte nu lucrez permanent acolo .Problema este ca vreau sa fac actele pentru alocatie europeana dar in tara iau indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap pina la 7 ani mi sa spus ca este ilegal sa plec din tara cu copilul bolnav si ca trebuie sa restitui toti banii inapoi pe ultimul an este o suma imensa si nu am de unde mentionez ca copilul este in permanenta cu mine fie in tara fie in austria nu am lasat copilul nimanui in ingrijire nu stiu ce sa fac ajutati ma
Banii nu va pune nimeni sa ii dati inapoi, pentru ca handicapul copilului este vizibil si real, insa vi se poate sista indemnizatia de insotitor sau acei bani pe care ii luati pentru concediul de crestere a copilului cu handicap.
Buna ziua,
Dreptul de insotitor nu au cum sa il sisteze. Puteti merge la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sa ii anuntati ca urmeaza sa plecati din tara, impreuna cu copilul, o perioada de timp. In aceasta perioada drepturile se pot suspenda. Dupa ce va intoarce-ti in tara solicitati drepturile restante.
Aveti grija, insa, sa fiti in tara in perioada in care expira certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului.
Nu scrie in nicio lege ca nu aveti voie sa plecati din tara cu copilul, ca trebuie sa dati banii inapoi sau ca se sisteaza indemnizatia de crestere copil. Puteti opta, daca nu ati facut-o, sa primiti indemnizatia pe card. Important este sa fiti in tara cand expira certificatul, ca sa puteti prelungi valabilitatea lui si sa reinnoiti si dosarul de indemnizatie.
multumesc de citeva zile ma chinui sa vad vreo lege care sa zica ca trebuie sa dau toti banii pe un an inapoi sunt o groaza de bani nu am de unde dincolo nu lucrez cu contract sunt lucrator independent am putini bani care trebuie sa i dau pentru drum eu si copilul sa platesc asigurarea si pentru copil asigur hrana din banii mei nu raman cu cine stie ce de aceea ma bazam pe alocatia europeana dar cind sa depun actele mi au spus ca trebuie sa dau inapoi vre o 63milioane vechi daca as avea ia s da inapoi dar pentru ca nu ii am nu pot daca as avea rezidenta permanenta probabil ca as aduna atitia bani cu stims