buna ziua va rog sa ma ajutati am o dilema de 2,3 ori pe an ma duc la niste prieteni sa stau cu o batrina mi au facut acte nu lucrez permanent acolo .Problema este ca vreau sa fac actele pentru alocatie europeana dar in tara iau indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap pina la 7 ani mi sa spus ca este ilegal sa plec din tara cu copilul bolnav si ca trebuie sa restitui toti banii inapoi pe ultimul an este o suma imensa si nu am de unde mentionez ca copilul este in permanenta cu mine fie in tara fie in austria nu am lasat copilul nimanui in ingrijire nu stiu ce sa fac ajutati ma
nu inteleg nici eu. de ce vi s-a spus sa dati banii inapoi, daca acolo nu aveti niciun contract? pe ce perioada de timp plecati? dati-ne mai multe informatii.
da mi au spus ca trebuie sa inapoiez banii inapoi daca vreau sa imi complecteze actele pentru alocatie europeana nu am contracact platesc asigurarea la statul austriac pe perioada cit stau acolo cam 150 euro si pe baza asigurarii am niste drepturi la sanatate si altele eu si copilul i se spune lucrator independent tocmai pentru ca nu sunt permanent acolo doar temporar si pe perioada care vin acasa sunt scoasa de la plata asigurarii bun alocatia o iau numai pe perioada cotizatiilor in austria cind nu cotizez nu iau nimic acolo nu inteleg de ce trebuie restituiti banii totii si eventual de ce nu pe lunile lipsa din tara .cu stima
Dumneavostra platiti cei 150 euro, asa, pur si simplu, sau semnati niste documente pe baza carora trebuie sa dati banii astia? Cum se stabileste aceasta suma? In ce baza? Chiar nu inteleg!!! :-/
"buna ziua va rog sa ma ajutati am o dilema de 2,3 ori pe an ma duc la niste prieteni sa stau cu o batrina mi au facut acte nu lucrez permanent acolo." Ce fel de acte v-au facut?
Cine v-a spus ca trebuie sa dati acei bani inapoi? V-am mai spus. Nu exista nicio baza legala sa va ceara banii inapoi, decat daca...nu ne-ati spus tot.
pai nimeni nu te tine ilegal si au facut acte de insotitor batrini adica lucrator independent pot sa stau o luna pot 2 luni cit vreau nu exista contract ca sunt obligata sa stau o perioada de timp stipulata in contract si ca sa beneficiez de asigurare medicala pt mine si pentru copil eu platesc 150 euro pe luna in fine din banii ce i primesc de la familie eu imi asigur tot transport mincare si asigurare atit mie cit si copilului .batrina nu este f bolnava doar necesita supraveghere asa ca am tot timpul sa vad si de copil nu este neglijat acolo poate ca ii mai bine decit acasa unde sunt numai lipsuri
Atata timp cat "actul de insotitor batrani" este inregistrat undeva, pe perioda respectiva nu ar trebui sa primiti indemnizatia de crestere copil. Legea spune ca o persoana aflata in crestere copil nu poate sa lucreze, legal, in alta parte.
Dumneavoastra depuneti formularul E411 la Agentia judeteana de Prestatii Sociale. Agentia, va plateste, acum, indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap. Pe perioada in care aacel contract este valabil indemnizatia de crestere copil se suspenda sau se sisteaza.
Nu trebuie sa dati niciun ban inapoi, decat daca ati mai avut un astfel de contract.
Trebuie sa intelegeti un lucru. Concediul de crestere copil este pentru ca mama sa poata sta acasa, sa aibe grija de copil.
Tine-ti cont si de ce v-am spus legat de faptul ca trebuie sa mergeti la timp, pentru revizuirea certificatului de handicap al copilului.