avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum pot sa-mi dau demisia fara sa mai fiu obligata sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum pot sa-mi dau demisia fara sa mai fiu obligata sa mai vin de a doua zi la servici?

Deoarece am niste probleme legate de sanatate, as dori sa-mi dau demisia fara a mai fi obligata sa vin de a doua zi la servici. In cazul ca mi se va aproba cererea de demisie din acordul ambelor parti dar cu conditia de a efectua cele 15 zile de preaviz pe care eu nu pot sa le mai efectuez, ce repercursiuni pot suferi in cazul in care eu nu ma mai prezint la servici pentru efectuarea celor 15 zile?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 27 Septembrie 2011
elnyy a scris:

Deoarece am niste probleme legate de sanatate, as dori sa-mi dau demisia fara a mai fi obligata sa vin de a doua zi la servici.


Demisia puteti sa o dati si specificati ca sunteti in imposibilitate momentana de a urma preavizul si ca sunteti in concediu medical. Sigur ca preavizul de 15 aveti obligatia sa il prestati. Dar angajatorul s-ar putea sa renunte la preaviz data fiind situatia speciala in care va aflati. Dar daca nu renunta dvs. aveti obligatia efectuarii lui.

In cazul ca mi se va aproba cererea de demisie din acordul ambelor parti dar cu conditia de a efectua cele 15 zile de preaviz pe care eu nu pot sa le mai efectuez, ce repercursiuni pot suferi in cazul in care eu nu ma mai prezint la servici pentru efectuarea celor 15 zile?


Daca nu anuntati ca starea de sanatate nu va permite , angajatorul va pune absent nemotivat, poate declasa o cercetare discipliara si va poate procopsi cu desfacerea contractului de munca pentru indisciplina ceea ce poate sa va creeze in viitor probleme de functie si sau salarizare.
elnyy a scris:

Deoarece am niste probleme legate de sanatate, as dori sa-mi dau demisia fara a mai fi obligata sa vin de a doua zi la servici. In cazul ca mi se va aproba cererea de demisie din acordul ambelor parti dar cu conditia de a efectua cele 15 zile de preaviz pe care eu nu pot sa le mai efectuez, ce repercursiuni pot suferi in cazul in care eu nu ma mai prezint la servici pentru efectuarea celor 15 zile?
Va multumesc anticipat!
In cazul demisiei, salariatul are dreptul sa nu o motiveze. Termenul de preaviz este cel convenit intre parti, angajator si angajat, in contractul individual de munca neputand fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie. (art.79 alin.(1), (3) si (4) din Codul muncii!)
Incetarea c.i.m. prin demisie poate avea loc :
1. cu acordarea termenului de preaviz care nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie sau de 30 de zile pentru salariatii cu functii de conducere.
2. fara acordarea termenului de preaviz. In acest sens, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv - art.79 alin.7 C.mun.
De asemenea, in situaţia în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate la încheierea contractului individual de muncă, salariatul poate demisiona fără a mai fi obligat să respecte termenul de preaviz.

In conditiile in care se acorda preaviz, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. In cazul in care nu va prezentati la servici pe perioada preavizului , angajatorul este indreptatit sa va inceteze disciplinar c.i.m. pentru absente nemotivate.
In cazul in care nu doriti sa mai mergeti la servicu din ziua urmatoare depunerii cererii de incetare a contractului de munca, angajatorul trebuie sa renunte la preaviz.
Este dreptul lui sa accepta sau nu aceasta situatie.
Daca accepta fara preaviz este in regula.
Daca nu va accepta incetarea contractului fara preaviz, iar dvs nu va mai prezentati la serviciu veti figura in pontaj cu absente nemotivate si are dreptul sa inceapa procedura de cercetare prealabila disciplinara. In acest caz sunt sanse sa va inceteze contractul de munca in baza art 61.a
dacă nu vă acceptă fără preaviz, o şansă ar fi să efectuaţi concediul de (10 zile lucrătoare) dacă mai aveţi co şi dacă vă aprobă concediul pe perioada preavizului, ţinând cont că pe cele 15 zile de preaviz aveţi toate drepturile ca şi până acum, inclusiv de a efectua concediul de odihnă. Totuşi nu cred că nu va accepta încetarea contractului la zi dacă îi veţi aduce dovadă de la medic.
Baftă :thumbup:

Alte discuții în legătură

Termenul de preaviz in caz de demisie si folosirea zilelor de co Nicocam Nicocam Buna ziua, in cazul in care in contract se specifica 15 zile calendaristice de preaviz in cazul demisiei, se pot folosi zilele de CO proportional cu zilele ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate simona.elisa simona.elisa buna ziua , cum este afectat un salariat daca a dat cerere de lichidare la zi ., nu i a fost acceptata decat cu preaviz de 15 zile, iar el in preaviz a fost ... (vezi toată discuția)
Nu mai stiu ce sa fac va rog din suflet ajutati-ma !! CristiVL CristiVL Va rog din suflet sa ma ajutati , am contract pe perioada DETERMINATA pe 2 luni mai am 15 zile pana imi expira ...si nu vreau sa ma mai duc deloc pt ca fiecare ... (vezi toată discuția)