avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente nemotivate

buna ziua , cum este afectat un salariat daca a dat cerere de lichidare la zi ., nu i a fost acceptata decat cu preaviz de 15 zile, iar el in preaviz a fost absent , nu a mai venit deloc.?
il afecteaza la pensie, sau la ce?
si cum i se poate inchide contractul daca nu a venit in preaviz?( eu ma gandeam sa apara absent in perioada preavizului si apoi sa i se inchida cu demisie
Cel mai recent răspuns: simona.elisa , utilizator 15:59, 24 Martie 2010
Se poate inchide cu art. 264 lit. f) din legea nr. 53/2003( cu respectarea procedurilor privind cercetarea disciplinara) si v-ati patat si obrazul, si cartea de munca....poate si o viitoare cariera. :)
Ultima modificare: Miercuri, 24 Martie 2010
mihaicalinescu2005, utilizator
"cerere de lichidare la zi" adica demisie fara preaviz, nu?
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Daca nu se indeplinesc conditiile acestea, dupa parerea mea, contractul poate fi dasfacut disciplinar.
"Absent" si "Demisie" se cam bat cap in cap.
La pensie nu il afecteaza decat cu o reducere a stagiului cu 15 zile.
Daca sunt si alte pareri, sunt si eu curios cum poti concedia un "demisionar" care lipseste nemotivat toata perioada, chiar si in preaviz.
In cazul in care nu v-ati prezentat la serviciu vi se vor pune, probabil absente nemotivate, se va invoca regulamentul intern si vi se va desface contractul individual de munca cu art 61 litera a.
Acest lucru va va afecta doar in masura in care urmatorii angajatori vor urmari in mod special acest aspect, dar puteti explica prin faprul ca nu vi s-a aprobat cererea de incetara a contractului de munca cu acordul partilor...

Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
Ultima modificare: Miercuri, 24 Martie 2010
bvr, utilizator
Angajatul putea sa nu efectueze preavizul de 15 zile doar daca firma nu-si respectase obligatiile fata de angajat(art.79(8)).Altfel este pasibil de concediere disciplinara art.61 a) coroborat cu art.264 f)
multumesc frumos,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia? cristins cristins buna ziua. daca cineva isi depune demisia in ziua de....este obligat sa mai stea cele 15 zile de preaviz? si daca nu se prezinta 3 zille lucratoare consecutiv ... (vezi toată discuția)
Refuzul da a efectua preavizul riana02 riana02 Buna ziua, Am un salariat care refuza sa isi mai efectueze preavizul de 15 zile calendaristice. Ce ii pot face din punct de vedere legal eu ca angajator. Va ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada determinata + alt contract pe perioada determinata... vidry vidry Salut!!! In data de 19.03.2008 m-am angajat la o firma cu un contract pe o perioada de 3 luni de zile.Dupa cele 3 luni de zile urma sa inchei un contract pe ... (vezi toată discuția)