avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... actiune in pretentii comerciale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

actiune in pretentii comerciale

intre firma x si y exista un contract de vanzare cumparare utilaje.Acestea au fost livrate cu o intarziere de 25 zile si au fost monatate cu o intarziere de 180 de zile fata de termenul stabilit in contract.Din aceasta cauza firma x a suferit prejudicii in productie si din cauza intarzierii cat si din cauza ca utilajele produceau rebuturi in productie constatate chiar de catre reprezentantii firmei in ordine de misiune.
Firma x vrea sa dea in judecata firma y si as dori sa stiu cum se poate face actiunea .mentionez ca in contract nu sunt precizate penalitti pentreu intarziere.Se pot cere daune interese?In baza carui articole se porneste actiunea?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:39, 19 Septembrie 2008
Daca nu s-au stabilit penalitati de intarziere in contract se aplica dobanda legala stabilita de BNR. Se pot cere si daune interese cu conditia justificarii corecte a pagubelor ori printr-o expertiza ori prin alte mijloace stiintifice. Prejudiciiile suferite de firma X in productie trebuie obligatoriu justificate cu documente, respectiv ce intarzieri s-au produs la clientii sai, etc. In litigiile comerciale primeaza documentele si nu afirmatiile fara suport.Actiunea se porneste ca o actiune in despagubiri intemeiata pe codul civil: art. 998 cod civil orice fapta a omului care cauzeaza altuia prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara. la final se pot cere despagubiri sub forma daunelor interese compensatorii care reprezinta ecgivalentul prejudiciului suferit de creditor adica firma X pentru neexecutarea totala sau partiala a obligatiei asumate de debitorul Y.
dar care este instanta competenta ?sectia civila sau sectia comerciala?oricum competenta apartine tribunalului pentru ca prejudiciile sunt mai mari de 100.000 ron
dar ma gandeam ca fiin vorba de neexecutarea unui contract se merge pe drept comercial dar din raspunsul primit mai sus vad ca tot pe civil se merge
Firma x este o firma de preparate din carne si nu vad cum s-ar putea dovedi intarzierile de la clienti pt ca firma este noua
se poate dovedi doar care este capacitatea de productie a fabricii sa ca in perioada in care s-au produs intarzierile firma x nu a lucrat si in acest fel nu a facut distributie si nu a a vuit incasari
Fiind vorba de un raport intre doi comercianti , iar obiectul are legatura cu activitatea comerciala a partilor, adica contractul respectiv a fost incheiat in vederea savarsirii de acte si fapte de comert, consider competenta functonal sectia comerciala a instantei
Cand faci contract cu o firma noua trebuie sa iei in calcul si problemele privind calitatea lucrarilor sau serviciilor mai putin performante si depasirea termenelor de livrare. Sigur ca riscul ti-l sumi castigand la pret.

E greu sa fii cu varza intreaga si cu capra satula.

Cand am intrat in studentie primele trei examene la care m-am straduit sa invat cu toata puterea mea de efort le-am picat si ultimul la care m-am prezentat citind dupaamiaza fara prea mare interes l-am luat cu brio.. Asta nu ma impiedicat sa-mi revin pe parcurs si sa inteleg ca in viata efortul, implicarea si rezultatele nu merg intotdeauna mana in mana..

De unde credeti ca o firma noua va poate plati despagubiri cand pentru ea insasi exsistenta de a mai ramane in piata reprezinta o problema majora.

Mai trageti de ei sa va rezolve problemele de functionalitate ca altfel va veti pune in situatia sa cumparati un utilaj nou. Alti bani alta distractie, alta amanare. Si sunt convins ca mult mai multi. Plus "frecusurile' cu procesul care castigat va va pune in situatia sa luati casa familiala a patronului.

m-ati inteles cu totol gresit
firma care a suferit prejudicii este firma noua
firma care nu a respectat termenele de livrare are capital de 19 miliarde si profit pe 2007 de 5 miliarde
deci are de unde sa se recupereze prejudiciul
important era cum trebuie inceputa actiunea pt ca dovezi se gasesc [pta dovedi prejudiciile

Alte discuții în legătură

Somatie de plata vs. conciliere dumitru2000 dumitru2000 - x da in judecata pe Y pentru plata unei sume de bani - deci pretentii; - de la scadenta insa au trecut insa trei ani fara cateva zile - deci X nu mai are ... (vezi toată discuția)
Daune interese ContSters145250 ContSters145250 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: In baza unui contract de inchiriere a unui spatiu publicitar, propr. avea obligatia sa asigure ... (vezi toată discuția)
Concilierea directã Adelin 3 Adelin 3 Am o mică problemă, după ce pe calea somaţiei de plată reclamanta a pierdut în sensul că ia fost respinsă acţiunea, se îndreaptă împotriva mea cu o ... (vezi toată discuția)