avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Concilierea directã
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Concilierea directã

Am o mică problemă, după ce pe calea somaţiei de plată reclamanta a pierdut în sensul că ia fost respinsă acţiunea, se îndreaptă împotriva mea cu o acţiune pe drept comun cu aceleaş pretenţi. Problema mea e că din contractul semnat de noi eu am plătit o garanţie în cuantum de două ori valoarea chiriei pe prima lună dar această garanţie este plătită pe o altă firmă pe care am avut-o anterior acum aproximativ 4 ani.... eu am invocat prin întâmpinare că nu a fost îndeplinită procedura de conciliere conform art 720 cod procedură civilă dar ei invocă faptul că somaţia de plată acoperă procedura de conciliere şi în acest sens există şi o decizie ???? aş dori un sfat problema e m-ai conplicată decât pare

Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 18:27, 8 Ianuarie 2010
Din pacate are dreptate, somatia de plata tine loc de invitatie la conciliere.
Ca sa te convingi ca asa stau lucrile cum a scris @motoavocat iata Decizia ICCJ;
Acţiune prematur formulată. Procedura prealabilă a concilierii directe în litigiile comerciale evaluabile în bani. Somaţie de plată


C.proc.civ., art.7201
Raţiunea concilierii prealabile prevăzută de art.7201 C.proc. civ.,de a simplifica şi degreva judecăţile având ca obiect pretenţii de natură bănească, ce pot fi soluţionate pe cale amiabilă şi într-un termen scurt, este practic realizată şi atunci când încercarea de conciliere a reclamantei cu cealaltă parte a avut loc în cadrul unei alte proceduri, cum este cea a somaţiei de plată sau când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducerea cererii de chemare în judecată la instanţa competentă, până la primul termen de judecată.
( ICCJ-Secţia comercială , decizia nr.3184 din 30 septembrie 2004)


SC R. SA a chemat în judecată B. C. R., solicitând obligarea acesteia la plata în dolari (plătibilă în lei la cursul din ziua plăţii) a dobânzii legale aferente creanţei, constatată prin sentinţa civilă nr.3245/1999 a Tribunalului Bucureşti, Secţia Comercială.
În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că s-a adresat Tribunalului Bucureşti cu o cerere de somaţie de plată pentru suma pretinsă, care a fost respinsă prin sentinţa civilă nr.76 din 28 iunie 2002, instanţa reţinând că nu sunt întrunite cerinţele O.G. nr.5/2001.
Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a-V-a Comercială, prin sentinţa nr.28 din 23 februarie 2004, a admis excepţia invocată de către pârâtă cu privire la neîndeplinirea procedurii prealabile a concilierii directe şi a respins acţiunea ca prematur formulată.
Prima instanţă a reţinut, în temeiul art.7201C.proc.civ., că procedura concilierii directe între părţi trebuie să aibă loc înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, or, în cauză, concilierea a avut loc la 6 septembrie 2002, după introducerea acţiunii.
Prin recursul declarat, reclamanta a criticat această sentinţă, pe considerentul că, în cauză, pretenţiile şi actele pe care se sprijină au fost comunicate pârâtei în cadrul procedurii somaţiei de plată prevăzută de O.G. nr.5/2001, precum şi pentru faptul că între părţi s-a realizat efectiv o conciliere directă consemnată în procesul-verbal din 6 septembrie 2002, înaintea primului termen de judecată.
Recursul este fondat.
Raţiunea concilierii prealabile prevăzute de art. 7201 C. proc.civ. este aceea de a simplifica şi degreva judecăţile având ca obiect pretenţii de natură bănească, pretenţii ce pot fi soluţionate pe cale amiabilă şi într-un termen scurt.
Această raţiune este practic realizată şi atunci când încercarea de conciliere a reclamantei cu cealaltă parte a avut loc în cadrul unei alte proceduri, cum este cea a somaţiei de plată sau când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducerea cererii de chemare în judecată, deoarece esenţial este ca părţile, prin voinţa lor, exprimată neechivoc, să stăruie pentru a rezolva litigiul.
În cauză, pretenţiile reclamantei-creditoare, temeiul lor juridic şi actele doveditoare pe care se sprijină au fost aduse la cunoştinţa pârâtei-debitoare prin cererea de somaţie de plată adresată Tribunalului Bucureşti la 6 decembrie 2001 (anterior formulării acţiunii în pretenţii pe baza dreptului comun), dându-i-se astfel posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere.
Totodată, din actele de la dosar a rezultat că reclamanta a convocat pe pârâtă la concilierea prevăzută de art.7201 C. proc. civ. prin actul din 22 august 2002, iar concilierea propriu-zisă s-a realizat la 6 septembrie 2002, ambele date situându-se înaintea primului termen de judecată fixat la 4 octombrie 2002.
Prin urmare, în cauză, scopul şi finalitatea prevederilor art.7201 C. proc. civ. au fost aduse la îndeplinire, stabilindu-se că voinţa părţilor a fost şi este de a rezolva litigiul pe cale judecătorească şi nu pe cale amiabilă. De altfel, excepţia prematurităţii a fost ridicată de către pârâtă după un an şi şase luni de la data introducerii acţiunii, timp în care s-au administrat probele , inclusiv expertiza contabilă.
În consecinţă, recursul declarat de reclamantă a fost admis, sentinţa atacată a fost casată şi cauza a fost trimisă pentru judecarea fondului la Tribunalul Bucureşti, devenit între timp competent să soluţioneze litigiul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata vs. conciliere dumitru2000 dumitru2000 - x da in judecata pe Y pentru plata unei sume de bani - deci pretentii; - de la scadenta insa au trecut insa trei ani fara cateva zile - deci X nu mai are ... (vezi toată discuția)
Conciliere prealabila -spete Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Stimati colegi, as vrea sa ma ajutati cu niste spete legate de concilierea prealabila realizata dupa intentarea actiunii in instanta. Ideea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata =procedura concilierii directe? ContSters79137 ContSters79137 probabil ca de regula, aceasa procedura a ordonantei de plata ar echivala cu indeplinirea concilierii directe prevazute de 720indice1 CPC, pentru aceleasi ... (vezi toată discuția)