avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Polita RCA - licenta taxi
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Polita RCA - licenta taxi

Buna ziua.
Am avut un accident in care eu am fost vinovat. Am intrat cu masina in spatele unui taximetru.
Am fost la societatea unde am RCA-ul si s-a deschis dosar pt. reparatia taxiului.
Acum prprietarul taxiului ma suna si imi cere bani pt. licenta de taxi (900 RON pe luna conf. cu ce mi-a zis)
Intrebarile mele sunt:
- Nu exista vreo posibilitate ca el sa nu plateasca licenta pe perioada reparatiei?
- RCA-ul il despagubeste pt. perioada cat masina e in reparatie?

cu stima
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 22:42, 14 August 2011
In mod clar dv. nu trebuie sa ii dati nici un leu.
Nu exista posibilitatea ca el sa nu plateasca licenta o perioada de timp. Si cred ca reparatia masinii nu poate dura o luna.
Da, RCA-ul il despagubeste pt. perioada cit masina este in reparatie.
Astfel, art. 45 din Ord 5/2010 al CSA prevede:
Despagubirile se stabilesc prin hotarire judecatoreasca, in cazul in care:
1. se formuleaza pretentii de despagubire pt. lipsa de folosinta a bunului avariat sau distrus, pt. partea resp[ectiva de despagubire, cu exceptia lipsei de folosinta a mijloacelor de transport cu care persoana prejudiciata isi realizeaza obiectul de activitate si pentru care detine licenta si autorizare in acest sens , dar numai pentru timpul normat necesar efectuarii reparatiei pagubelor produse la mijloacele de transport. Partea de despagubire aferenta lipsei de folosinta se determina luindu-se in calcul tarifele pentru transporturi de marfuri sau de persoane, practicate de pagubit la data producerii pagubei. Sarcina doveditoare apartine pagubitului si se face cu inscrisuri doveditoare.
Cu alte cuvinte, fara a se adresa instantei, taximetristul, cu actele care dovedesc cit cistiga el zilnic se va prezenta la soc de asigurari si va solicita acest tip de despagubire.
Societatea de asigurari ii va plati si licenta.
Polita de asigurare pentru raspundere civila pentru accidentele de autovehicule cauzate tertilor acopera raspunderea civila a vinovatului de producerea evenimentului rutier in integralitate aducand astfel prin instrumentarea, finalizarea si plata dosarului de dauna astfel deschis, bunul avariat in starea anterioara producerii evenimentului rutier.
Practic asiguratorul RCA este chemat sa raspunda potrivit raspunderii contractuale, astfel, acesta va despagubi tertul prejudiciat atat in ceea ce priveste "damnum emergens"(dauna efectiva produsa-reparatia integrala a bunului avariat) cat si in ceea ce priveste "lucrum cessans"(castigul nerealizat-adica toate fructele pe care le producea acel bun, si de care proprietarul bunului avariat a fost lipsit pe toata durata lipsei de folosinta a acestuia, unele instante din Romania(Judecatoria Bacau) acordand pagubitului si daune morale(pentru prejudiciul moral suferit) chiar daca in urma evenimentului rutier nu au fost inregistrate victime, iar pe cale de consecinta nu a fost deschis, instrumentat si finalizat un dosar de cercetare penala.
Lipsa de folosinta, cat si contravaloarea "fructelor"(chirii, bonusuri etc) fiind componenta unui prejudiciu greu de determinat, ci avand doar premisele de determinabilitate, instanta de judecata in baza probatoriului ce va fi administrat va aprecia de la caz la caz legalitatea acestui cuantum parte a intregului prejudiciu cauzat.
Nu va faceti probleme in situatia in care pagubitul formuleaza cerere de chemare in judecata impotriva dvs, la primul termen de judecata solicitati introducerea in cauza in calitate de asigurator a societatii care v-a eliberat polita de asigurare, doar in cazul in care aveti o asigurare a carei valabilitate v-a fost confirmata, demna sa acopere intregul prejudiciu cauzat prin producerea evenimentului rutier, sau desigur aveti posibiliatea formularii alaturi de intampinarea ce urmeaza sa fie depusa de catre dvs a unei cererii de chemare in garantie a asiguratorului RCA, raspunderea civila in baza valabilitatii politei RCA fiind preluata de catre acesta.
Instanta de judecata chiar din oficiu in baza prezentarii asigurarii obligatorii de raspundere civila prin incheiere dispune introducerea in cauza a asiguratorului, fiind in mod automat declansata raspunderea contractuala a acestuia fata de tertul pagubit.
Dvs puteti sta in cauza doar in calitate de intervenient fortat asa cum prevede Lg nr.136/1995 privind asigurarile din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, putand astfel invoca la primul termen de judecata prin intampinare sau oral in fata instantei de judecata exceptia "lipsei calitatii procesuale pasive" a dvs motivat de imposibilitatea reala de a sta in litigiu ca parat(fiind asigurat puteti sta in instanta de judecata doar ca intervenient fortat)

Cu respect,
Va multumesc.
Toate pagubele pe care le-ati produs taxiului se vor achita de catre asiguratorul dv RCA, numai ca unele dintre solicitari vor trebui si dovedite de catre pagubit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto robert9999 robert9999 Buna ziua. Am facut un accident auto, asigurarea o am valabila. Au fost 2 autovehicule, una avariata mai usor, una mai tare. Proprietarul uneia dintre ele a ... (vezi toată discuția)
Rca kaz kaz Buna ziua Detin o firma taxi, am avut un accident rutier in care eu sunt pagubitul. Ce demersuri trebuie sa fac pentru solicitare despagubire pentru zilele ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca CRISTY40 CRISTY40 In urma cu aproximativ o luna am avut un accident rutier din vina unui alt conducator auto care mi-a dat polita lui de asigurare RCA. Masina mea (Mercedes ... (vezi toată discuția)