avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act renuntare la mostenire...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act renuntare la mostenire...

Ziua buna,

Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, atit mama cit si eu vom face un act de renuntare la mostenire in favoarea surorii mele.

Intrebarea mea este: daca eu si mama facem acest act de renuntare la dreprurile succesorale, aceasta afecteaza si proprietatea pe care bunicul meu din partea tatalui ? Tatal meu are un frate si o sora care traiesc si suntem 5 nepoti.

Ma gindesc ca daca fac acest act de renuntare la toate drepturile pentru a vinde un apartament sa nu afecteze si drepturile asupra casei bunicilor...

va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 22:13, 15 August 2011
In primul rand, este onorariul notarului. Pentru fiecare mostenire subsecventa in parte.
Si, in al doilea rand, in cazul in care succesiunea dupa bunic nu a fost dezbatuta in termen de 2 ani de la deces, se datoreaza un impozit la stat de 1% din valoarea neta a mostenirii. Onorariul se imparte la cati mostenitori sunt. La aceea dupa bunic, sunt cei doi frati ai tatalui si dvs. si sora. Onorariul si impozitul se divide in mod corespunzator.
Dupa tata, e doar onorariul, daca a decedat pana in 2 ani. Si obtineti astfel certificatul de mostenitor.
Ca sa vindeti apartamentul, nu trebuie sa faceti si partajul (care v-ar costa alti bani, de data asta si taxe, si onorarii), ci vindeti toti 3 odata, in calitate de coproprietari indivizari si ati scapat de o problema.
Onorariul notarului se calculeaza dupa niste transe valorice stabilite prin ordin al ministrului justitiei si in cel mai rau caz, cand mostenirea este peste 60.001 lei se achita un onorariu de 665 lei + 0,45% din ceea ce depaseste 60.001 lei. Faceti si dvs. calculele in functie de valoarea apartamentului. (Daca nu aveti o valoare ptr. el, notarul lucreaza in mod obligatoriu cu niste evaluari minimale stabilite pe zone de expertii cadastristi; lasati-l pe el sa va dea valoarea apartamentului, astfel sunteti siguri ca achitati onorariul minim).
O sa observati astfel ca notarul nu castiga foarte mult. Asta, una la mana.
In plus, o mostenire succesiva este complicata, este multa bataie de cap, cum ziceam - bani putini, si pentru multi notari nu e o fericire sa o faca si deci, evita. De aceea, incearca sa-si "usureze" munca si v-a dat astfel de sfaturi. Daca stia de la inceput, poate nu ar fi acceptat dosarul, dar acum nu are voie sa va refuze. Si incearca sa o ia pe scurtatura. Cam asta e.
Ultima modificare: Luni, 15 August 2011
edina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor- succesiune complicata Roxana341 Roxana341 Buna ziua, Am intampinat probleme cu o succesiune mai complicata si va rog din suflet sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Situatia este urmatoarea, Bunicii din ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi dupa 30 ani flori9 flori9 Daca mama a renuntat la mostenire in urma decesului tatalui ei in favoarea mamei ei (asta intamplandu-se acum 30 ani), iar aceasta din urma a decedat si ea ... (vezi toată discuția)