avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract inchiriere proprietar persoana juridica
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract inchiriere proprietar persoana juridica

in cazul in care proprietarul unui imobil este persoana juridica - societate comerciala iar aceasta inchiriaza imobilul,
mai este sau nu necesara inregistrarea contractului de inchiriere la administratia finaciara?
Cel mai recent răspuns: Adeleide , utilizator 17:05, 10 Noiembrie 2011
Nu. Contractul de inchiriere se inregistreaza doar de proprietarii persoane fizice ptr a fi luati in evidenta la plata impozitului pe veniturile din chirii. Persoana juridica are contabilitate si evidentiaza veniturile astfel.
Buna seara,
Conform modificarilor aduse codului fiscal si legii societatilor comerciale, toate contractele se inregistreaza la administratia financiar, exceptie fac cele cu persoanele fizice autorizate.
Asa este, insa, dupa stiinta mea, conform OUG 54/2010 , art. XIII , Ordin 2112/2010 si art.17 alin.3 din Legea 31/90, doar la înmatricularea unei firmei sau schimbarea sediului social al unei societati e necesara inregistrarea contractului de inchiriere facut de o persoana juridica, cand la Registrul Comerţului sunt necesare:

- documentul ce atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului pentru sediu social înregistrat la Fisc şi
- certificatul de la Fisc care arată că pentru acel imobil n-a fost înregistrat alt document ce atestă cedarea dreptului de folosinţă

- Dacă din certificat rezultă că sunt deja înregistrate alte documente de spaţiu, se dă o declaraţie pe proprie răspundere privind respectarea condiţiilor referitoare la sediul social

- La acelaşi sediu pot funcţiona mai multe firme doar dacă imobilul, prin structura şi suprafaţa utilă, permite funcţionarea lor în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate

Deci, daca utilizatorul se referea la inchirierea in scopul stabilirii sediului social al unei alte societati, atunci, da, se inregistreaza.

In cazul in care ma insel, inseamna ca mi-a scapat prevederea respectiva si v-as ramane sincer datoare daca mi-ati sublinia si mie unde se mentioneaza aceasta obligativitate. Multumesc.
nu era vorba de sedul social, ci pur si simplu de situatia in care societatea com. este proprietar si inchiriaza pt. locuinta unei persoane fizice.
atunci cind un proprietar persoana fizica inchiriaza trebuie inregistrat contractul la adm.financiara.
dar cin proprietarul este o societate mai trebuie inregistrat?
In obiectul de activitate al societatii trebuie sa se regaseasca si sa fie autorizat de catre ORC codul CAEN 6820 - Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. Numai asa societatea poate inchiria in mod legal imobilul. In aceasta situatie nu mai este necesar sa se inregistreze contractul de inchiriere la Administratia Financiara intrucat societatea plateste impozit pe venit/profit.

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere spatiu intre doua societati gabitza1980 gabitza1980 acest contract de inchiriere spatiu intre doua societati se face la un notar sau pur si simplu administratorul sau oricine altcineva din firma il poate intocmi? (vezi toată discuția)
Ajutor inchiriere pfa pe cod caen 6820 norna norna Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare: -[b]Persoana fizica P[/b] este proprietarul unui [b]apartament A[/b]. -aceeasi ... (vezi toată discuția)
Inregistrare punct de lucru la registrul comertului REBIGA LILIAN REBIGA LILIAN Buna Ziua, Pentru inchirierea unui spatiu comercial de catre o societate comerciala cu domeniul de activitate Cod CAEN 6820 Inchirierea si subinchirierea ... (vezi toată discuția)