avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta.

Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns referitor la clauza de neconcurenta prevazuta de art.21 Codul Muncii. Am intales din cuprinsul codului ca aceasta clauza se achita pe perioada de neconcurenta, respectiv de la incetarea CIM pana la maxim 2 ani perioada legala impusa. Intrebarea mea este sub ce forma se plateste salariatului aceasta suma daca raporturile de munca au incetat, indemnizatie? Sau se achita concomitent cu salariu pe o perioada egala cu perioada de neconcurenta?

Va multumesc.
Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă, potrivit art. 21 din Cod, o cheltuială efectuată de către angajator.... cheltuiala efectută de către angajator pentru plata indemnizaţiei de neconcurenţă este deductibilă la calculul profitului impozabil; impozitul datorat potrivit legii pentru încasarea sumelor cu titlu de indemnizaţie de neconcurenţă se plăteşte de către persoana fizică beneficiară, respectiv de salariat.
Va multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
mediere a scris:

daca nu e de natura salariala atunci cum se achita sub ce forma? Asta nu intaleg eu pur si simplu virament bancar conform anexei la CIM, si atunci cum se justifica in contabilitate?






In baza art.296 indice 4 lit.l) Cod Fiscal,indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

De la plata contributiilor sociale obligatorii, pentru indemnizatia de neconcurenta sunt prevazute urmatoarele exceptii:

- contributia pentru concedii si indemnizatii- pct.22 lit.d) din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal ;
- contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj- art.296 indice 16 alin.(4) lit.d) din Codul fiscal , intrucat indemnizatia de neconcurenta se plateste ulterior incetarii raporturilor de munca;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale ? art.296 indice 5 alin.(4) din Codul fiscal , intrucat baza lunara de calcul a acestei contributii o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca iar indemnizatia de neconcurenta nu se plateste pe durata executarii contractului individual de munca.


In consecinta, pentru indemnizatia de neconcurenta se datoreaza urmatoarele ccontributii sociale:
- contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.

In ceea ce priveste plata impozitului,conform art.55Cod Fiscal,lit.j,indice2,indemnizatia de neconcurenta este un venit asimilat veniturilor obtinute din salarii si se impoziteaza in mod similar,adica cu 16%.

In concluzie,pe toata perioada in care trebuie sa platiti aceasta suma.intocmiti lunar pe numele fostului angajat un stat de plata cu indemnizatia bruta calculata cf. art.21 Codul Muncii,din care retineti contributia individuala la asigurari sociale 10,5%,contributia la sanatate 5,5%,nu retineti somajul,impozitul de 16%si platiti suma neta fostului angajat.
Unitatea,la randul ei,suporta contributia la bugetul asigurarilor de stat,contributia la FNUASS,contributia de asigurare pt.accidente de munca si boli profesionale.
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta - impozitare nonearfear nonearfear Buna ziua, Contractul meu de munca incetat cuprindea o clauza de neconcurenta potrivit careia angajatorul se obliga la plata lunara a 50% din salariul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de neconcurenta corny39 corny39 Modul de acordare al acestei indemnizatii, monografia contabila, obligatii fiscale... declarative si de plata. Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Salarii la negru ContSters162505 ContSters162505 O firmă concurentă îmi ia toți oamenii bine pregătiți, oferindu-le pe contract salariul minim, pe card, iar în fapt o sumă mai mare, plătită în ... (vezi toată discuția)