avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale \"Transfer\" societate intre soti
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

"Transfer" societate intre soti






Buna ziua. Ma intereseaza solutia legala (si irevocabila, in caz de divort) prin care intr-o societate comerciala devine asociat unic sotul prezentului asociat unic. Va multumesc anticipat






Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 22:31, 16 August 2011
Sotul care doreste sa devina asociat unic trebuie sa cumpere toate actiunile si devine asociat unic. Se rezolva la Registrul comertului.
Indiferent daca este vorba despre un SRL tipic, cu doi sau mai multi asociati (maxim 50) sau este vorba despre o societate cu raspundere limitata atipica, adica cu asociat unic, partile sociale se transmit prin instrainare, respectiv cesiune (practic vanzare cumparare), donatie sau prin partaj voluntar sau judiciar (in urma unui proces) in caz de divort. Si mai exista situatia mostenirii legale sau testamentare. In cazul divortului, in afara de partaj mai poate fi vorba si despre divizarea societatii.
Atentie SRL est societate de persoane (avand parti sociale) iar SA este societate de capital (avand actiuni).
Pentru urn raspuns mai dezvoltat astept o intrebare pe masura.
In rest, NUMAI DE BINE !!!
In primul rand, multumesc pentru raspuns. Este vorba de o societate cu raspundere limitata cu asociat unic si sotii doresc ca noul asociat unic sa fie celalalt sot. Dar - din cate am mai citit in jurisprudenta, cesiunea partilor sociale poate fi atacata, considerandu-se ca se interdictia vanzarii intre soti din Codul civil opereaza si in acest caz.
Va multumesc anticipat
Practica registrului comertului raportata la aceasta situatie consta in cesiunea partilor sociale in baza unui act de donatie ( incheiat la notar, forma autentica). Oricum actul de donatie poate fi atacat de persoanele interesate si cei de la registru au sa va aduca la cunostinta acest lucru. Eu in aceasta situatie, la intelegere cu sotul de care ar urma sa divortez;), pentru a avea asigurari totale ca nu ataca nimeni cesiunea sau daca ar ataca-o ar fi fara sorti de izbanda, as realiza cesiunea partilor sociale dupa divort sau daca nu as avea incredere ca acest lucru se intampla din cauza sotului care s-ar putea razgandi, as interpune o persoana, respectiv partile sociale sa fie cesionate catre o persoana de incredere din familie, urmand ca dupa divort sa mi le cesioneze mie. Scenarii horror!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale - formalitati nico44 nico44 Este un SRL cu 2 actionari pers. juridice. una isi cedeaza toate actiunile catre al 2 lea actionar. CARE sunt actele necesare pt. Registrul Comertului? (vezi toată discuția)
Cesiune intre soti alina2109nel alina2109nel Am o nelamurire.Daca ma puteti,cumva,lamuri,v-as fi profund recunoscatoare. In noiembrie 2009 sotul mi-a cesionat 20 % parti sociale din firma la care era ... (vezi toată discuția)
Transmiterea partilor sociale.cesiune ContSters182184 ContSters182184 Buna ziua. 1)Pe perioada suspendarii activitatii unei societati-cu raspundere limitata cu asociat unic-se pot cesiona partile sociale ori trebuie mai intai sa ... (vezi toată discuția)