avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Renuntare la preaviz in cazul concedierii pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Renuntare la preaviz in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului

Buna ziua,
am primit de la societatea cu raspundere limitata la care lucrez un preaviz cu urmatorul continut:
"Va aducem la cunstinta ca incepand cu data de ...........compartimentul unde sunteti incadrat isi restrange activitatea, postul de .....pe care il ocupati se desfiinteaza , conform Hotararii actionarilor nr/......
Conform cu prevederile art. 73 din Codul muncii , incepand cu data de .......vi se acorda un preaviz de 20 zile lucratoare dupa expirarea caruia, respectiv la data de .......CIM nr..../.... inceteaza in temeiul art.65 alin 1) din Legea 53/2003 Codul muncii.
Mentionam ca:
-la data comunicarii preavizului, nu avem nici un post vacant potrivit pregatirii dvs profesionale
-conducerea societatii va solicita prezenta dvs la servciu pentru un program de 4 ore conform legii
-in cazul in care veti gasi un alt loc de munca inaintea expirarii perioadei de preaviz , CIM in baza caruia sunteti angajat al societatii noastre poate inceta, in temeiul art. 55 lit.b) (acordul partilor) din Legea nr.53/2003 Codul muncii, la data pe care o doriti dvs, cu conditia ca aceasta data sa fie cuprinsa in interiorul perioadei de preaviz.
-beneficiati la lichidare de o suma compensatoare, constand intr-un salariu brut lunar impozabil care se achita la lichidare."
Va rog sa ma lamuriti daca este legala propunerea din mentiunea a treia, avand in vedere urmatoarele:
-gasirea unui alt loc de munca inaintea expirarii perioadei de preaviz nu schimba de facto motivul incetarii CIM
-gasirea unui alt loc de munca inaintea expirarii perioadei de preaviz nu ar trebui sa fie un "obstacol" pentru ca persoana concediata sa se prevaleze de drepturile ce decurg din aplicarea art 65 alin 1): salariul compensator si adeverinta de somaj
-aplicarea art. 55 lit b) ar insemna renuntarea la aplicarea art.65 alin 1), implicit la drepturile ce izvorasc din acesta , deci este lovit de nulitate, conform art 38 din Codul Muncii.
Incheierea CIM cu aplicarea art 65 alin 1) este lovita de nulitate si daca persoana concediata renunta de dreptul de preaviz?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:40, 14 Aprilie 2012
Multumesc frumos.
Este totusi o situatie nefavorabila angajatului, sunteti de acord?
Nu vorbesc acum de salariul aferent preavizului, ci de salariile compensatorii pentru faptul ca te concediaza.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
andreea_adomnitei, utilizator
Intr-un fel este o situatie nefavorabila acestuia ... insa poate exista si o alta varianta, CO daca mai are de efectuat sau CFP ...
Sigur ca da...
Eu ma refeream insa la faptul ca este obligat sa efectueze acel preaviz, si nu poate renunta la el decat daca pierde compensatoriile.
Este o situatie absurda.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
andreea_adomnitei, utilizator
Da, este o situatie complexa ... insa acea perioada de preaviz care nu doreste sa o efectueze o poate compensa fie cu CO , fie cu un CFP ...

Potrivit art.35 C.mun. are posibilitatea de a avea mai multe c.i.m. in acelasi timp ....
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Incetare cim art 55, lit b alcibiade alcibiade Buna seara, In conditiile in care am solicitat prin depunerea la registratura unitatii in data de 07 a cererii privind incetarea CIM in data de 08, conform ... (vezi toată discuția)
Angajatorul ma poate da afara inainte de terminarea preavizului in caz de demisie? CristeaDenisa CristeaDenisa Mi-am dat demisia si inainte de terminarea perioadei de preaviz, sa facut inventar pentru a preda gestiunea si din ziua respectiva mi-a spun sa merg sa semnez ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz zolysoftsolutions zolysoftsolutions Buna tuturor. Am un angajat care mi-a scris o cerere ca sa aprob demisia lui imediata pe motive personale. Eu pot accepta treaba asta, Dar aici intervine ... (vezi toată discuția)