avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TAXA RADIO TV
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TAXA RADIO TV

Cat de legala este taxa Radio-TV pentru persoane fizice si societati?
Are dreptul societatea Electrica sa incaseze taxa?
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 17:28, 29 August 2011

Hotararea de Guvern nr. 977 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuzare

Persoanele fizice cu domiciliul n Romnia, cu excepia celor care declar pe propria rspundere c nu dein receptoare radio, au obligaia s plteasc o tax lunar pentru serviciul public de radiodifuziune.
Persoanele fizice cu domiciliul n Romnia exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, conform prevederilor alin. (1), au obligaia de a rennoi anual declaraia pe propria rspundere, cu minimum 30 de zile nainte de expirarea celor 12 luni ale anului.
n situaia n care rennoirea anual a declaraiei pe propria rspundere nu se depune n termenul prevzut la alin. (2), persoanele n cauz vor fi repuse de drept la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, ncepnd cu luna urmtoare celei n care expir exceptarea.

Am inteles
Care este situatia in cazul Societatilor comerciale?
Prin decizia nr.607 din 3 februarie 2011, Inalta Curte de Casatie , judecand dosarul nr.164/33/2010 a constatat ca prevederile art. 3 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 977/2003 (pentru obligativitatea platii taxei radio) si art. 3 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 978/2003 (pentru TV)care prevedeau ca:
"Persoanele juridice cu sediul n Romnia, inclusiv filialele acestora, precum i sucursalele i celelalte subuniti ale lor fr personalitate juridic i sucursalele sau reprezentanele din Romnia ale persoanelor juridice strine, au obligaia s plteasc o tax lunar pentru serviciul public de radiodifuziune.'

adauga la prevederile art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994, pentru ca dreptul constitutional la informare nu poate fi transformat intr-o obligatie si, pe cale de consecinta, articolele se anuleaza. Deci, sunt obligate la plata taxei doar societatile care detin efectiv aparate de receptie radio TV si care sunt beneficiarii acestor servicii, conform Legii 41/1994.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa pe radio si tv anulata sau nu ? apr0ape_om apr0ape_om Buna ziua , am si eu o nedumerire, am facut o cerere de la scutirea platei taxelor radio si tv pe firma, deoarece nu am tv si nici radio, deci nu beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Plata taxei radio-tv pentru persoane juridice ContSters194656 ContSters194656 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie: sediul Firmei mele (SRL cu obiect d e activitate traduceri-interpretariat si 4 ... (vezi toată discuția)
Taxa radio - felicitari! traiasca avocata de la cluj! Dana Marin Dana Marin [b]Felicitari doamnei avocate de la Cluj ca ne-a salvat de cosmarul taxei radio![/b] De-abia azi am aflat, cautind subiectul pe Google. Eu am platit in ... (vezi toată discuția)