avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale taxa pe radio si tv anulata sau nu ?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

taxa pe radio si tv anulata sau nu ?

Buna ziua , am si eu o nedumerire, am facut o cerere de la scutirea platei taxelor radio si tv pe firma, deoarece nu am tv si nici radio, deci nu beneficiez de serviciile iar I.C.C.J , a dat o hotarare prin care acestea nu sunt obligatorii daca nu esti beneficiar si primesc aceste raspuns :'' Urmare a mesajului dumneavoastra, inregistrat la SC CEZ Romania SA cu nr. 60008406832/18.10.2012, cu privire la scutirea de la plata taxei pentru serviciul de radiodifuziune/televiziune, va comunicam urmatoarele:

Obligatia de plata a taxelor pentru serviciul public de radiodifuziune/televiziune a persoanelor fizice si a persoanelor juridice isi are temeiul in Legea nr. 41/1994 de organizare si functionare a Societatii Romane de Radiodifuziune si Televiziune republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si nu in baza dispozitiilor H.G 977 si 978/2003.

Legea nr. 41/1994 nu prevede declaratia pe proprie raspundere ca mijloc de exceptare de la plata taxei radio/tv pentru persoanele juridice si nu poate fi interpretata in sensul ca acestea se pot scuti printr-o simpla declaratie pe proprie raspundere, asa cum a prevazut legiuitorul pentru persoanele fizice.

Prin decizia pronuntata in anul 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus numai anularea art. 3(1) din H.G 977 si 978/2003. Instanta nu a anulat taxa radio/tv si nici prevederile legale prin care persoanele juridice cu sediul in Romania sunt obligate la plata acestor taxe.

Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune numai anularea art. 3(1) din H.G 977 si 978/2003, nu si faptul ca persoanele juridice ce nu detin receptoare radio/tv nu mai sunt obligate la plata taxei radio/tv sau ca pot fi exceptate de la plata acestor taxe printr-o declaratie pe propria raspundere ca nu detin receptoare radio/tv.

Anularea art. 3(1) din H.G 977/2003 si 978/2003, NU inseamna anularea obligatiei persoanelor juridice de a plati taxa pentru serivciul public de radiodifuziune/televiziune.

Conform Legii 41/1994 republicata, cu completarile si modificarile ulterioare, "persoanele juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele, sucursalele si agentiile si reprezentantele acestora, precum si reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine, au obligatia sa plateasca o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si o taxa pentru serviciul public de televiziune, in calitate de beneficiari ai acestor servicii."

Daca nu beneficiez de servicii de ce sa le platesc , ma poate ajuta cineva cu un sfat, unde sa ma adresez si ce anume sa fac?
Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 15:23, 25 Octombrie 2012
Buna ziua,

Urmariti va rog aceasta discutie:
www.avocatnet.ro/content/for...



www.avocatnet.ro/content/cau...
Nu cred ca il vor lamuri pe utilizator discutiile respective: sunt o suma de nemultumiri in care toti suntem de acord ca nu vrem sa o platim dar nimeni nu stie ce si cum sa faca, asa ca ne exprimam frustarea on-line.....
Acum, exista un jurist printre noi care sa ne spuna cum sa facem cererea de scutire a taxei pt societati (ca la PF e simplu, declaratie pe propria raspundere) astfel incat sa fie cat mai bine acoperita?
Eu oricum voi incerca sa "compun" una, tinand cont de toate datele pe care le am si voi incerca sa o postez aici, poate mi-o poate cineva verifica macar....
In alta ordine de idei, suntem destul de multi uilizatori pe acest site si, la randul nostru, cunoastem o serie de persoane juridice nemultumite (oare este vreouna multumita de taxa asta???). Putem face un demers pentru anularea definitiva a acestei taxe, sau pt definirea clara a notiunii de "beneficiar" din L 41/ 1994 ?
Om fi noi "prosti", dar suntem multi. Ce au facut cei de la Cluj nu putem face si noi! Sau stam sa lupte altii pt noi si bombanim pe forumuri despre abuzuri legislative....
Deci, in opinia mea, cine stie care sunt pasii pt un demers legal in care putem strange semnaturi care sa si valoreze ceva (exclus petitie on-line, unde se tot semneaza din 2008 fara vreo finalitate), este rugat sa ne spuna si noua si sa luam atitudine!
Ar fi bine sa ne miscam repede. Vin alegerile parlamentare si este momentul optim de "strans cu usa". Daca ne motivam si demaram o petitie bine gandita, cu cerinte clare, chiar aici, pe avocatnet, si ii facem lobby cat mai mult, poate strangem un numar suficient de imrpresionant de semnaturi astfel incat la inceputul lunii decembrie sa mergem cu un teanc si sa cerem solutionarea petitiei: pe site avem si juristi, si contabili, si tot felul de experti care pot corobora sa iasa ceva bine pus la punct!
zic eu....mai ganditi-va.....:)

Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l., Consultant protectia mediului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio este obligatorie pt apartamentele la care nu locuieste nimeni? Marius Nou Marius Nou Buna ziua! Detin un apartament la care nu mai locuiesc de mai mulţi ani si am instiintat furnizorul de energie electrica de acest lucru pentru a fi scutiti ... (vezi toată discuția)
Taxa radio - felicitari! traiasca avocata de la cluj! Dana Marin Dana Marin [b]Felicitari doamnei avocate de la Cluj ca ne-a salvat de cosmarul taxei radio![/b] De-abia azi am aflat, cautind subiectul pe Google. Eu am platit in ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea platii taxelor radio/tv Meina Meina \\"Conform HG 977/2003 (modificata si completata de HG 1292/2007 si HG 1012/2009) si HG 978/2003 toate persoanele fizice cu domiciliul în România, cu ... (vezi toată discuția)