avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neglijenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neglijenta

Poate fi acuzat tatal a doi minori de 3 si 5 ani de neglijenta pentru faptul ca i-a lasat nesupravegheati in casa noaptea de la ora 21 pana la 24 ca sa se duca la baut? In conditiile in care mama "si-a permis" sa iasa la o intalnire cu persoane apropiate familiei, in buna baza ca cei doi copii au ramas in grija tatalui. Cum trebuie "abordata" aceasta problema? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 22:50, 31 August 2011
mikas a scris:

deci o femeie dupa ce face copii nu mai are voie sa iasa din casa, dupa parerea dvs? e singura si unica raspunzatoare de ei? daca era barbatul cel plecat si femeia cea ramasa acasa cu copiii, cum ati fi judecat-o daca ii lasa inchisi in casa si se ducea la... coafor, de ex?

"mikas, credeti-ma, am vazut abuzuri reale comise asupra unor bieti copilasi.Din pacate , nu puteam face mai nimic, decat sa ofer sfaturi, fiindca, daca ar fi fost sa sesizez organele abilitate, si s-ar fi dovedit, mamica aceea ar fi fost decazuta din drepturi.Iar copiii ajunsi in centre de plasament, unde nu e deloc raiul .Nu am facut-o, dar ce spuneti de o mama care, pentru a putea pleca sa se distreze ( orice ar presupune asta) , le administra copiilor mici - aveau cam 4 si 5 ani, sedative, si se mai intorcea cand preconiza ea ca sedativele isi vor fi incetat efectul.Iar acest lucru il povestea chiar aceasta mama nebuna, tatal micutilor nestiind nimic si, mai fiind si judecator....
Am povestit asta ca sa intelegeti ce inseamna abuz,sunt de acord ca ar putea fi un abuz si o neindeplinire a obligatiei de supraveghere a minorilor , daca acest lucru s-ar petrece constant.Dar un act izolat, ramas si fara urmari negative, nu poate atragere vreo forma de raspundere.

Doamna, va inteleg, insa parintii nu au doar drepturi, dar au si obligatii, iar principala obligatie este de a-si ocroti copiii. Mama cunostea tabieturile sotului, iar in acest fel ea, insasi, a tratat aceasta situatie prin lipsa de prevedere. Obligatiile si drepturile privind ocrotirea copiilor sunt egale intre cei doi soti, astfel ca sotia este in primul rand responsabila, prin atitudinea sa, cunoscand situatia sotului, a creat o stare de pericol pentru copii.Nimeni nu incalca dreptul unei persoane , cum ca daca a facut copii nu mai are voie sa se distreze, sa iasa cu prietenii, insa atunci cand copiii au venit pe lume s-au nascut drepturi si obligatii, pe care parintii au datoria sa le respecte.In acest fel, mama si-a urmarit doar interesul dansei fara a prevedea, macar, care ar fi consecintele in cazul in care ar pleca si i-ar lasa singuri
Se poate spune ca speta aratata de d. se poate incadra usor in sfera penalului, lipsa supravegherii si a ingrijirii unor copii atat de mici putand fi incadrata la rele tratamente aplicate minorilor.
Se pune, astfel, intrebarea daca acei copii nu au mai fost pusi si in alte situatii, prin urmare orice actiune ar face respectiva doamna pentru a-si acuza sotul, situatia o va trage si pe dansa in jos.
Si daca sotul are asemenea "tabieturi", mama ce poate face? Ca nu mi se pare normal sa fie santajata in acest mod de sot - adica, ori stai in casa cum iti spun eu, ori raman copiii singuri.
Ca sa imi intelegeti mirarea, pot sa va spun ca eu abia indraznesc sa cobor la chioscul din fatza blocului sa iau o paine cand am copiii acasa, si asta numai in cazul in care cel putin unul din ei doarme, si pe inca unul il iau cu mine in brate.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
mikas, utilizator
Doamna cati ani aveti? Aveti o viata, sunteti adult, sunteti egala sotului dumneavoastra, si atunci ce va opreste sa va impuneti, ce va opreste sa cereti respect?
Daca citeati cu atentie postul meu, vedeati ca nu e vorba despre mine - eu am 3 copii.
Si a afirma ca mama si-a urmarit doar propriul interes cand a iesit din casa si a lasat copiii cu tatal, iar tatal a avut tot dreptul din lume sa-i lase singuri in casa sa se duca la baut ca , deh, mama era iesita si ea, mi se pare o lipsa crasa de civilizatie.

Alte discuții în legătură

Mama a parasit domiciliul conjugal CristinaPopi CristinaPopi Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: mama a 2 copii mici a plecat cu acordul sotului ei (tatal copiilor) la lucru in strainatate. ... (vezi toată discuția)
Ajutor catre parinte INicoleta INicoleta Buna ziua As dori sa intreb daca exista vreo institutie in tara noastra care vine in sprijinul parintilor abuzati psihic de copii, care nu mai vor sa maerga ... (vezi toată discuția)
Domiciliul copiilor in timpul divortului Maria_Enache Maria_Enache Sarbatori fericite tuturor! Sunt casatorita de 3 ani, iar cu sotul locuiesc de 10 ani, avem 2 copii minori. De cand ne cunoastem, a fost violent, abuzandu-ma ... (vezi toată discuția)