avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnia
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnia

imi permit sa va deranjez cu o intrebare . care este sanctiunea sau pedeapsa pentru calomnie?
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 08:31, 21 August 2011
Calomnia nu mai este prevazuta ca infractiune in Codul penal.
Calomnia si insulta vor fi din nou infractiuni prevazute de Codul Penal iar cei care vor comite aceste fapte penale - ziaristi, persoane publice sau simpli cetateni - vor suporta consecintele legii penale, adica vor fi condamnati si vor avea cazier. Aceasta modificare legislativa survine unei decizii a Curtii Constitutionale, pronuntata in data de 18 ianuarie a.c., prin care a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a articolului 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului Penal. Articolul 56 se refera la abrogarea mai multor articole din vechiul Cod Penal, respectiv 205 - insulta, 206 - calomnia, 207 - proba veritatii si 236 indice 1 - defaimarea tarii sau a natiunii. Prin decizia instantei constitutionale, toate aceste articole vor fi acum reintroduse in Codul Penal. Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii. Astfel, potrivit articolului 147 din Constitutie, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept. Cu alte cuvinte, urmeaza ca Parlamentul - pentru ca este vorba de o lege, nu de o ordonanta de guvern - sa adopte o noua lege cu referire stricta la articolul declarat neconstitutional. Practic, acest act normativ va reintroduce in Codul Penal infractiunile de insulta si de calomnie, in forma in care existau inainte de dezincriminare, cand erau pedepsite cu amenda penala. Dupa cum se stie, scoaterea calomniei si insultei din Codul Penal a fost, ani de zile, subiect de dezbatere publica, reprezentantii presei si ai societatii civile sustinand ca incriminarea acestor fapte constituie un mijloc de restrangere a libertatii de exprimare. Pe de alta parte, adversarii dezincriminarii au sustinut ca o asemenea masura ar avea drept consecinte ingradirea altor drepturi, precum cel referitor la propria imagine sau la apararea vietii private. La randul lor, instantele de judecata din Romania nu au fost capabile sa asigure o practica unitara, astfel incat persoanele ajunse in fata judecatorului - indiferent de calitatea de parte vatamata sau de inculpat - sa aiba certitudinea ca vor beneficia de un proces corect. Din acest motiv, au existat procese de insulta sau calomnie care s-au soldat fie cu achitari spectaculoase, fie cu condamnari socante si daune morale extrem de ridicate. Reincriminarea insultei si calomniei survin intr-un moment in care viata publica din Romania si, implicit, mass-media abunda in scandaluri si acuzatii fara precedent, care nu intotdeauna au in spate si probe sau argumente.


Insulta si calominia nu mai sunt prevazute ca infractiuni de actualul Cod penal, prin urmare savarsirea lor nu atrage nicio sanctiune penala. Insa, daca se cauzeaza un prejudiciu moral sau material prin savarsirea lor, persoana care a suferit acest prejudciu=persoana impotriva careia se indreapta insulta sau calomnia, poate introduce in fata instantei civile un proces in pretentii intemeiat pe raspundere civila delictuala in vederea repararii prejudiciului material sau moral cauzat prin aceste fapte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia leontzu leontzu Intr-o publicatie a aparut un articol defaimator la adresa mea in care am fost calificat hitlerist. Vreau sa-l dau in judecata pe cel care a facut aceasta ... (vezi toată discuția)