avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... anvelope all season
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

anvelope all season

Buna ziua!
Din OG 5/2011 reiese obligativitatea echiparii autovehiculelor in perioada 01.10-31.03 cu anvelope de iarna. Nu se spune nimic de cele all season. Intrebarea este: pneurile all season sunt acceptate de legislatie? In ce conditii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vicos999 , utilizator 21:04, 25 August 2011
Anvelopele all-season sau cele de iarna vor fi obligatorii de la data de 1 noiembrie 2011 si doar in cazul circulatiei pe drumuri acoperite de zapada, gheata, polei, in cazul conditiilor uscate de rulare folosirea lor fiind optionala.
Cauciucurile all-season, propuse de producatori ca solutie intermediara, au avantajul costului initial mai mic in comparatie cu doua seturi diferite de anvelope. Totusi, cumparatorii trebuie sa tina cont ca acest avantaj este unul pe termen scurt.
Dupa ce sunt parcursi cei 50.000 de kilometri la care anvelopele trebuie schimbate, costurile ajung comparabile,
Anvelopele all-season sunt marcate cu unul dintre semnele M+S, M/S (mud and snow - iarna si zapada), insa sunt lipsite de marcajul fulgul de nea, alaturat deseori de simbolul unui munte, specific doar anvelopelor de iarna.
Amprenta anvelopelor all-season are o adancime situata intre cele de iarna (adancime maxima) si cele de vara (adancime minima) si acestea au striuri pe amprente, asemenea celor de iarna intr-o proportie insa mai mica.
In concluzie, trecand peste faptul ca anvelopele all season reprezinta un compromis si ca , bineinteles, sunt recomandate cele de iarna, acest compromis este acceptat de legislatia in vigoare? Pe scurt, la un control al politiei sau in cazul unui eventual eveniment in trafic cei cu anvelope all season pot suporta consecintele numai pentru faptul ca au recurs la acest compromis? Exista un articol in lege in care se stipuleaza ca sunt permise anvelopele all season? sau sunt permise numai pentru ca nu sunt interzise?
Va multumesc pentru timpul acordat!
Aveam aceeasi intrebare, si ne-raspunzand nimeni, m-am documentat singur si vin cu un raspuns tot eu:
Intr-adevar, in Ordonanta 5/2011 nu se mentioneaza nimic de anvelope all-season, ci numai de anvelope de iarna. Si totusi doamna ministru a declarat ca anvelopele all-season sunt permise

[ link extern ] /

Atunci care este raspunsul corect? Pai ordonanta face trimitere la Directiva europeana 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, care vine cu lamuririle:

la Anexa II - CERINȚE PRIVIND PNEURILE:

- pct. 2.2 „pneuri pentru zapada”: pneuri al caror desen al benzii de rulare si
structura sunt proiectate inainte de toate pentru a asigura un comportament
mai bun decat al pneurilor normale in noroi și in zapada
proaspata sau in curs de topire. Desenul benzii de rulare al
pneurilor de zapada este in general caracterizat de elemente de crestatura
și de matrița.

la pct, 3 CERINȚE PRIVIND INSCRIPȚIILE

- 3.1.5. literele „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S” ) daca este vorba de pneuri
pentru zapada.


In concluzie: anvelopele care inscriptia M + S (mud + snow) (in aceasta categorie intrand anvelopele all season) pot fi folosite iarna, pe zapada deoarece sunt numite mai sus "anvelope de zapada".
Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
vicos999, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cauciucurile all season sunt permise? adela05 adela05 Am inteles ca intre lunile noiembrie si martie suntem obligati sa echipam masina cu anvelope de iarna. Cele all season sunt permise? Ma ajutati si cu un temei ... (vezi toată discuția)
Anvelope iarna mirceaione mirceaione nicaieri n-am gasit publicata oug privind anvelopele de iarna, nici macar numarul ei, ca s-o pot cauta mai bine. cred ca de-aia nu se respecta legile in tara ... (vezi toată discuția)
Cauciucurile "all-season" si scris pe cartea de identitate “mud” plus “snow” walipope walipope Referitor la Ordonanţa de guvern nr. 5/2011, devenită lege în iulie 2011 privind sancţionarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu ... (vezi toată discuția)