buna ziua.as dori sa stiu ce se poate intampla in cazul meu.am o descoperire de credit 5400 ron- 6 salarii in avans- la o banca si un credit nevoi personale la o alta banca in valoare de 25000 ron . din pacate am ramas fara servici si am plecat in strainatate, nu am absolut nimik pe numele meu in Romania , iar momentan debea m-am angajat cu contract de munca in alta tara din UE .ce masuri poate lua banca daca nu am platit ratele in timpul in care am plecat si pana acum, daca nu platesc ratele? deocamdata nu am primit inca nici un salar de la noul meu de munca,sotia mea-ratele au fost facute inainte de casatorie- a ramas fara servici in rom si ratele sunt mai mari decat venitul meu actual?ce masuri poate lua banca in caz de neplata a ratelor?mentionez ca aproape 4 ani am platit ratele lunar fara a avea nici o restanta nici la descoperile nici la credit si creditul mai dureaza innca 6 ani.multumesc frumos
sa nu intelegem:
pt neplata debitelor catre banca, aceasta va urmari intreaga avere a debitorului (venituri prezente si viitoare cat si orice proprietate a acestuia) in tara,in discutiile referitoare la executarea debitorului in spatiul european,acestea sunt posibile dar foarte putin probabile, chiar deloc deoarece presupune cheltuieli mari cu executarea silita si nici o banca nu doreste sa isi adanceasca pierderea deci prin urmare nu va urmari executarea silita inafara granitelor tari,decat daca este vorba de o suma foarte mare (de la zeci de milioane de euro in sus ca sa va face-ti o idee).
-este adevarat ca veti intra in CRB si nu veti mai beneficia de credite pe teritoriul tari pana la plata debitului, iesirea sau radierea din CRB se face la 4 ani de la plata integrala a debitului.
-referitor la urmarirea in instantele civile si penale, contractele de credit sunt cu titlu executoriu acestea nu vor mai trebui sa parcurga instantele civile pt rezolvare, in ceea ce priveste urmarirea penala, aceasta se va declansa in momentul in care banca se autosesiseaza de neplata debitelor de catre dv. si ia la puricat dosarul pt a vedea daca sa comis falsuri sau alte acte care intra sub incidenta penala, daca da atunci vor sesiza organele abilitate care vor incepe urmarirea penala, neplata datoriilor nu este o fapta penala.
-daca atunci cand a-ti contractat creditele nu erati casatorit, bunurile si veniturile sotiei nu pot fi supuse urmariri,numai bunurile aflate la comun.
-o datorie poate fi obiectul unei executari europene sau non- europene daca exista acorduri intre statele respective, iar in primul caz legislatia executari-europene prin directiva 44/2001.
Sfat pt prietenii mei care lucreaza prin institutiile de credit, caci am simtit ca ar fi cativa si pe-aici, nu speriati oamenii inutil si lasa-ti atitudinea asta deoparte caci si cei care au datorii sunt oameni.
O executare in afara Romaniei, nu presupune cheltuieli mari. Toate bancile din Romania, mai putin CEC si BT, fac parte din structuri bancare internationale.
In plus, nu trebuie sa se efectueze nicio deplasare, asa cum gresit opina o doamna aici. Se trimite dosarul prin posta, se semneaza la fel. Cheltuielile ar fi doar cele cu executarea, mai mici decat cele din tara.
Procedura in schimb este cea care poate ingreuna executarea, in unele tari se prevede ca se poate executa acolo doar dupa ce in Romania s-au epuizat toate caile legale.
Daca tot ne dam academicieni, sa dam raspunsuri exacte nu cititi din opiniile altora.
In legatura cu penalul, sigur dna kandice lucreaza la o firma de consultanta in recuperari creante. Angajatii acestor firme isi petrec toata ziua de lucru la telefon amenintand debitorii, cu plangeri penale. Aceasta este meseria lor. In ultima instanta isi anunta cu regret clientii ca, desi au facut tot ce le statea in putere, nu uita sa sublinieze ca au facut plangere penala, nu s-a putut recupera nimic si ii informeaza cu privire la costurile consultantei lor. :)) Am fost la o conciliere la o astfel de firma si am auzit cu urechile mele, mai multe astfel de conversatii, asadar nu vorbesc din auzite de la altii.