avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Masura 112 - cursuri de calificare
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Masura 112 - cursuri de calificare

Buna seara,
Intentionez sa aplic pentru masura 112 in sesiunea din noiembrie 2011. Citind mai cu atentie ghidul solicitantului si cererea de finantare, am descoperit faptul ca trebuie sa urmez cursuri de calificare in domeniul agricol si sa prezint la semnarea contractului, diploma de calificare (minim cursuri de 150 ore).

Intrebarea mea este: Care sunt cursurile de calificare? Unde as putea sa ma inscriu in judetul Cluj ?

P.S. cursurile gasite de mine sunt de "lucrator in cultura plantelor". Oare este suficient acest curs ?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 10:13, 23 August 2011
Ceea ce isi cere e:
Nivelul minim de calificare solicitat este urmatorul:
absolvent de liceu sau de coal profesional/coal de arte i meserii n domeniul agricol, veterinar i economic cu profil agricol; absolvent de liceu care prezint un certificat de
calificare sau un certificat de absolvire a unui curs de formare de minim 150 de ore* in domeniul agricol. *Certificatele de calificare/ absolvire vor fi emise de catre o instituție recunoscuta de Ministerul Educației, Cercetrii, Tineretului si Sportului
.
Dar mai ai o sansa, pentru ca zice:
detine sau se angajeaz sa dobandeasca competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza s-o desfoare

Si mai zice intr-o nota:
Conform art.13 (1) din Regulamentul (CE) nr.1974/2006, tanarului fermier care beneficiaza de sprijin pentru instalare, i se poate acorda o perioada de gratie care nu poate sa depaseasca 36 de luni de la data adoptarii deciziei individuale de acordare a ajutorului, pentru a putea permite tanarului fermier sa se conformeze cerintelor prevazute la art. 22 alin. (1) lit. b din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 referitoare la dobandirea pregatirii si/sau competentei profesionale in cazul in care acestia au nevoie de o perioada de adaptare sau de restructurare, specificat in Planul de afaceri.

Atunci eu sunt sigur ca vei fac cursul odata ce va fi selectionat proiectului. Stai linistita ce sunt multi si acolo in Cluj.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Multumesc pentru raspuns.

Totusi mai am o nelamurire. In primul citat scrie clar ca trebuie sa fac dovada calificarii. Cel de al 2-lea si al 3-lea citat le-am regasit in ghidul solicitantului si banuiesc ca pot sa beneficiez de cei 3 ani de gratie pentru dobandirea calificarii, in baza unei declaratii pe propria raspundere ca ma angajez sa urmez cursurile de calificare.
DAR in capitolul E al cererii de finantare sunt 2 paragrafe diferite, si anume la punctul 8.1, respectiv 8.2 apare copie dupa diploma SAU "adeverinta cum ca urmez un curs calificat de 150 ore cu obligativitatea prezentarii diplomei la data acordarii finantatii SI declaratie pe proprie raspundere prin care ma angajez sa urmez in decurs a 36 luni un curs de formare profesionala".

Nu inteleg bine acest "SAU " si "SI" din cererea de finantare.

Durata cursurilor de calificare de 150 ore banuiesc ca dureaza in luni calendaristice minim 2 luni, maxim 4 luni de zile. Avand in vedere ca majoritatea cursurilor de formare profesionala se demareaza in momentul in care este un numar minim de solicitanti, si avand in vedere faptul ca este sfarsitul lunii august, iar urmatoarea sesiune a proiectului este in Noiembrie, as vrea sa inteleg clar ce vor sa spuna prin "SAU " si "SI" din cererea de finantare, sa nu ma trezesc ca devin neeligibila din cauza acestui curs de calificare.
aceste nelamuriri cat si informatii despre firmele care sunt autorizate sa faca aceste cursuri le gasiti la pachet la directia pentru agricultura cluj sau la APDRP cluj.succes
Nici eu am clar situatia. E un contrasens.
O sa vedem:
Trebuie sa dovedeasca o pregatire profesionala,si se angajaza sa dobandeasca calificari profesionale n domeniul agricol. Pregatirea se dovedesc prin liceu agricola sau non agricola cu cursuri. Dar din Regulament european aceste cursuri se poate derula dupa proiectului, ceea ce nu este clar in cazul Romania. In principiu pregatirea se dovedesc fara calificari, prin studii de liceu agricola in Romania. Daca nu ai liceul agricola in Romania (spre deosebire de Regulamentul citat) se pare ce trebuie un curs de calificare, asa cum zice dv. aplicand corect "si".

Pentru a inteleg cerintele europene, in Regulamente mentionate mai sus se zice:

Pentru instalarea tinerilor fermiere ajutor european se ia daca ai dobandit cunostinte: exact zice: daca
detin competente si calificari profesionale adecvate
(art 22, (1) b) din Regulamentul (CE) nr.1974/2006).

Prin exceptie, din ulterior Regulament(CE) nr. 1974/2006, art. 13 se reiese: Articolul 13
(1) Conditiile aplicabile ajutorului pentru instalarea tinerilor agricultori, prevazut la
articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, trebuie indeplinite la data
depunerii cererii de ajutor.
Cu toate acestea, se poate acorda un termen de 36 de luni de la data adoptarii deciziei
individuale de acordare a ajutorului pentru a permite tinerilor agricultori sa se conformeze cerintelor in materie de competente si calificari profesionale, prevazute la articolul 22 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, in cazul in care acestia au nevoie de perioada de adaptare pentru a pune bazele sau a restructura exploatatia, cu conditia ca aceasta nevoie sa fie insotita de un plan de dezvoltare, astfel cum se prevede la litera (c) din paragraful respectiv.
(2) Planul de dezvoltare prevazut la articolul 22 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul
(CE) nr. 1698/2005 contine cel putin:
(a) o descriere a situatiei initiale a exploatatiei agricole, precum si a etapelor si obiectivelor specifice stabilite in vederea dezvoltarii activitatilor acesteia;
(b) o descriere detaliata a investitiilor, programelor de formare, serviciilor de consiliere si a oricarei alte actiuni necesare in vederea dezvoltarii activitatilor exploatatiei agricole.


Ar fi bine sa se lamureasca cu autoritatiile acest lucru pentru ca Regulament zice ceva si cererea zice cu tot altceva. De fapt nici competente nici calificari sunt obligate s-o dovedesc inainte, conform art. 13, alin (1) mentionat.
Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masura 112 VORNICUREMUS VORNICUREMUS Doresc sa accesez un fond pe masura 112 ,am studii 9 clase pot accesa fondul ?. Va multumesc (vezi toată discuția)
Pot accesa fonduri europene? nmw nmw buna! vreau sa fac o mica ferma cu fonduri UE (masura112) dar am inteles de la cateva prsoane ca trebuie sa am liceul absolvit iar eu am doar 8 clase.se poate ... (vezi toată discuția)
Tinerii intre 16 si 18 ani ROSS ROSS Stiu ca pot participa la cursuri de formare profesionala. Dar pentru anumite meserii trebuie sa faca medicina muncii ..in speta mea analize medicale din care ... (vezi toată discuția)