avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca,vechime pierduta?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca,vechime pierduta?

Va rog sa-mi spuneti,in cazul in care am lucrat o perioada de 2 luni acum 20 de ani ,apoi am pierdut cartea de munca,am urmat o facultate,am fost somer,dupa un timp am lucrat in alta parte unde mi s-a intocmit o carte de munca in care persoana care a intocmit-o nu a vrut sa inscrie si cele doua luni lucrate anterior,firma respectiva s-a desfiintat,ce pot face pentru a recupera vechimea de 2 luni si inscrierea ei in cartea de munca,cine trebuie sa faca inscrierea:cei de la somaj,de la ITM sau viitorul angajator?De unde pot lua o adeverinta care sa ateste ca am lucrat la firma respectiva care a fost de stat si s-a desfiintat de vreo 18 ani?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:47, 26 August 2008
Aveti vreo dovada scrisa despre aceste 2 luni lucrate? Incepeti cu o audienta la ITM, pentru ca de aici puteti afla unde sunt statele de plata pentru firma desfiintata. Interesati-va intre timp si cine a preluat arhiva firmei desfiintate.
Daca a fost o intreprindere de stat, arhiva se afla la Sucursala Arhivei Nationale din judetul respectiv.
Daca a fost o societate comerciala privata, interesati-va la Inspectoratul Teritorial de Munca din judetul respectiv unde, in caz de incetare a activitatii, toate unitatile au obligatia sa predea arhiva.
Pe baza de cerere, una din aceste doua unitati care pastreaza arhiva va elibereaza adeverinta necesara.
Acum 20 de ani, nu exista ITM .... toate intreprinderile erau de stat. ;)

Incercati mai intai la Arhiva Nationala - Sucursala Judeteana. In caz ca nu gasiti state de plata pentru aceasta perioada, atunci singura solutie este procedura reconstituirii perioadei lucrate, potrivit Decretului nr.92/1976.
Va multumesc,dar as vrea sa stiu in cazul in care voi primi adeverinta de la Arhiva Nationala cine o va inscrie in cartea de munca:cei de la somaj sau viitorul angajator sau cei de la ITM,iar daca nu voi primi adeverinta cum se face reconstituirea perioadei lucrate ?
Daca veti obtine adeverinta de vechime aceasta va fi inscrisa in carnetul de munca de primul angajator al dvs. sau de ITM.
In caz contrar este mai dificil sa va reconstituiti vechimea deoarece intreprinderea s-a desfiintat. Macar sa aveti ceva documente din acea perioada: contract individual de munca, fluturasi de salariu etc. Eventualii martori de la locul de munca ar fi foarte buni. Reconstituirea se va putea face numai prin hotarare judecatoreasca.
Parerea mea este ca daca e vorba de numai doua luni nu se merita efortul.

Alte discuții în legătură

Recuperare carte de munca , buna ziua , prietenul meu a lucrat in peroada anilor 1978-1991 ... dannymoga dannymoga Buna ziua , prietenul meu a lucrat in peroada anilor 1978-1991 la Intreprinderea de utilaj greu constructii presurtat IUGC , incearca sa recupereze cartea de ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recuperez cartea de munca?!!!!!! giuliatoc giuliatoc buna ziua.am o problem ,in 2005 am incetat sa mai lucrez la sc. comprel sa.,am plecat s-a muncesc in afra avand 2 copii in scoala si singura nu ma descurcam cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,sotul meu a lucrat in anul 2007 la o firma de transport ... ioneliya38 ioneliya38 buna ziua,sotul meu a lucrat in anul 2007 la o firma de transport cu sediul in bucuresti.din motive economice am plecat in strainatate.intre timp firma la care ... (vezi toată discuția)