avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CARTE DE MUNCA SAU CONTRACT INDIVIDUAL?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CARTE DE MUNCA SAU CONTRACT INDIVIDUAL?

Buna ziua.
Daca ne vor da cartile de munca acasa unde se vor inregistra anii de vechime lucrati in munca si cum vom face dovada peste anii, vechimea in munca, salariul?
Daca intre timp actele nu se vor mai gasi, ce acte trebuie sa am, ca sa dovedesc anii lucrati in munca?
La sfarsit de an calendaristic trebuie sa cer eliberarea unui certificat de vechime de la angajator sau o adeverinta ?
MULTUMESC ANTICIPAT.
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
ionela_ionela35, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:34, 24 August 2011
De la 1 ianuarie 2001 de cand nu se mai fac inscrieri in cartea de munca, ramane valabila adeverinta de vechime pe care o veti primi cand veti inceta colaborarea definitiva cu actualul angajator.
Conform legislatie in vigoare, angajatorul este obligat sa inregistreze la ITM contractul de munca, indiferent de forma lui (perioada nedetermina sau determinata), atat la începerea contractului, cat si la desfacerea lui.
În mod normal Dvs. trebuie sa aveti o copie a acestui contract cu cele doua vize de la ITM. Cu el faceti dovada vechimii, în cazul în care veti avea probleme cu sistemul.
In conformitate cu prevederile art. 8/3 lit. "b" din HG 500/2011 privind Registrul general de evidenta a salariatilor, la solicitarea scrisa angajatorul este obligat sa va elibereze copii ale paginilor din registrul electronic care sa ateste datele care va intereseaza.
In acelasi spirit sunt si prevederile art. 50/1 din Legea pensiilor nr. 263/2010, care va indreptatesc sa solicitati un astfel de document de la casa de pensii, daca nu va transmit din oficiu un document de certificare in acest sens.
1. - Incepand cu data de 01.04.2001 toti angajatorii au completat si transmis declaratiile lunare nominale la Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Agentia de Somaj.
- In avidentele electronice ale acestor institutii se afla stagiile de cotizare ale fiecarui salariat.
- Carnetele de munca au fost scanate de Casele de Pensii (inca nu s-a terminat scanarea) pentru a avea evidenta stagiilor de cotizare pentru toti salariatii.
2. De fiecare data cand incetati activitatea la un angajator solicitati adeverinta de vechime pentru perioada lucrata la acel angajator.
3. - Incepand cu data de 01.01.2011 contractele individuale de munca nu se mai inregistreaza la ITM pe suport de hartie.
- Ele se transmit electronic prin aplicatia Revisal.
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitant carte de munca me-alina me-alina lucrez fara carte de munca in invatamant de stat din 2009 si pana in prezent (acum la o noua unitate), iar de la vechea unitate de invatamant nu am decat o ... (vezi toată discuția)
Angajati fara carte de munca ? lucialuca lucialuca Buna seara! O persoana care s-a angajat la 1 ianuarie 2010 intr-o institutie publica a solicitat cartea de munca, dar i-a fost comunicat faptul ca nu mai ... (vezi toată discuția)
Carte de munca alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Avem o persoana care a fost angajata pana in luna iunie in cadrul societatii noastre, dar cartea de munca a tinut-o aks. ... (vezi toată discuția)