alexandrugroza a scris:
Dna. legally_aid, imi place tare mult de dvs, intotdeauna dati raspunsuri ajutatoare, insa acum imi permit sa va contrazic putin si daca gresesc va rog sa ma corectati.
Va dau un exemplu: De un Craciun, mi-am permis sa fac un cadou unui vechi prieten: o bancnota de 1 dolar care a fost copiata de un maestru in arta grafica, era atat de reala incat oricine ar fi crezut ca nu este vorba de un fals. Evident ca acest amic si-a dat seama numai dupa ce i-am spus ca nu este o bancnota autentica si a fost o situatie amuzanta, insa daca acesta s-ar fi enervat si ar fi mers la poltie sa reclame falsul...persoana care l-a realizat putea fi acuzata de falsificarea de bancnote? Evident ca nu...pentru ca amicul meu nu a folosit dolarul pentru a-si cumpara ceva ...deci nu s-a produs nici un efect juridic.Adevarat ca l-am "inselat" prezentandu-i o situatie neadevarata ca fiind adevarata, dar oare era suficient pentru o acuzatie de fals?
Haideti sa facem diferenta intre o gluma si o situatie cat se poate de serioasa, cum ar fi cea prezentata de dvs. initial.
Intai, pentru ca o fapta sa fie considerata infractiune, ea trebuie sa fie comisa cu una dintre formele de vinovatie prezazute de lege. Apoi, ea mai trebuie sa fie si apta de a crea un pericol social , si sa fie prevazuta in legea penala.
Mie asa mi se pare, ca actiunea dvs. intruneste aceste elemente mentionate mai sus, adica: ati actionat cu intentie, actiunea dvs. este apta sa creeze o stare de pericol social prin lezarea unei anumite valori sociale ocrotite- incredrea in continutul unor inscrisuri- si, pe langa aceste 2 elemente, fapta este si incriminata.
Faptul ca i-ati facut o data cuiva un cadou- o bancnota falsificata,cert nu poate fi luata altfel dect drept o gluma , intai pentru ca dvs.nu ati actionat cu intentia de a o oferi in ideea de afi folosita la cumparaturi, apoi ati preintampinat o situatie care ar fi putut produce consecinte juridice- i-ati marturisit intr-un final ca nu este o bancnota autentica.Daca nu ati fi facut-o , iar el s-ar fi dus la o casa de schimb valutar cu ea, incercati sa va imaginati consecintele , fiindca apoi nu v-ati fi putut prevala de faptul ca a fost o gluma.
Revenind la speta, presupun ca minimalizati consecinta juridica prdusa prin prezentarea inscrisului falsificat.
Legea nu face distinctie- spune doar ca inscrisul trebuie sa fie apt sa produca o consecinta juridica .