Daca antecontractul este constatat printr-un inscris sub semnatura privata si s-au respectat modalitatile de plata ale pretului convenit in antecontract, iar una din parti refuza sa se prezinte la notar in vederea autentificarii contractului de vanzare cumparare promis, instanta judecatoreasca este indreptatita, la cererea celeilalte parti sa pronunte o hotãrre care sa tina loc de act de vanzare cumparare si care sa serveasca la intabularea dreptului.
Potivit adagiului din dreptul roman nu poti sa dai ceea ce nu ai si nici sa dai mai multe drepturi decat ai insa acel antecontract nu valoreaza ca act de vanzare -cumparare pentru ca nu sunt indeplinite conditiile necesare prevazute de lege insa este perfect valabil ca o obligatie de a vinde dupa dezbaterea succesiunii.
Cat priveste situatia din linkul de mai sus complicam foarte mult situatia. In speta respectiva vorbim despre vinderi succesive, acte antedatate pentru sustragrea de la urmarirea silita, falsuri in acte, procese penale, etc.
Citez: Hotararea pronuntata in cauza este temeinica si legala intrucat antecontractul de vanzare - cumparare incheiat de parati a avut la baza o cauza ilicita, respectiv aceea de a frauda dreptul de proprietate (de la acea data) a reclamantei asupra imobilului in litigiu drept dobandit prin contractul de vanzare - cumparare autentificat sub nr. ............ (in vigoare la data intocmirii antecontractului).
Ori in cazul nostru nu vorbim despre acte succesive si mai multe vinderi ci simplu doar de un antecontract intocmit corect si care nu este antedatat atat si nimic mai mult.