Domnule Prosecutor, dvs. ati scris
Daca au fost incunostintati, in conditiile legii si totusi nu asista, nu putem aprecia ca ar fi vorba de o nulitate deoarece:
1. Legea nu prevede o asemenea sanctiune in acest caz
2. Daca ar fi prevazuta o asemenea sanctiune (in mod expres, ceea ce nu e cazul) desfasurarea anchetelor ar putea fi tergiversate la nesfarsit, situatie care ar aduce atingere, fara indoiala, principiului fundamental al aflarii adevarului.
Eu ma refeream la situatia in care aparatorul desi are cerere la dosar nu a fost instiintat de efectuarea actului de procedura - drept urmare nu a putut fi prezent. In ceea ce priveste nulitatea pentru a se putea invoca nulitatea este suficient ca situatia sa se incadreze in ipoteza articolului referitor la nulitate (art. 197 C.Proc.Pen) astfel incat orice act efectuat de procuror cu incalcarea dispozitiilor legale poate fi anulat daca prin efectuarea se provoaca vatamari imposibil de inlaturat altfel decat prin anularea actului. Ori in conditiile in care este vorba despre un drept al aparatorului corelativ acestui drept trebuie sa existe si o obligatie a celui care instrumenteaza dosarul (organul de politie sau - dupa caz - procurorul) sa instiinteze aparatorul care are in acest sens o cerere la dosar. Consider eu ca si daca nu ar avea o astfel de cerere atata timp cat exista o delegatie la dosar, obligatia de instiintare a aparatorului subzista.
Un alt aspect asupra caruia vreau sa ma opresc este cel referitor la situatia in care desi s-a inceput urmarirea penala (deci vorbim deja de invinuit in cauza fara sa fie pusa in miscare actiunea penala) nu s-a prezentat materialul de urmarire penala. In aceasta situatie problema este mai delicata. Atata timp cat nu se prezinta materialul in practica nu este permis accesul la dosar. Aici este cheia pentru ca fara o limitare obiectiva organul de ancheta ar putea efectiv exercita presiuni asupra invinuitului fara ca acesta sa poata opune cu succes dreptul la aparare.
Eu nu am zis ca toti procurori fac asta sau ca unii ar face-o (desi cu siguranta se intampla). Discutia era menita sa fie una principiala. Se punea problema posibilitatii unui procuror care are putina "bunavointa" si "putin interes" sa exercite presiuni asupra invinuitului mentinand o stare de incertitudine in ceea ce-l priveste pe acesta, evitand sau intarziind cat mai mult prezentarea materialului de urmarire penala.
Problema sta in limitarea posibilitatii procurorilor de a face abuzuri si prevenirea aceastora pentru ca in definitiv sa existe in mod real o garantie a dreptului la aparare. Nu inclin nici spre solutia in care aparatorul sa aiba nenumarate drepturi iar procurorul niciunul. Inclin spre o solutie echitabila.
Deja dupa cum stim procurorul are in mana o paleta larga de mijloace si de institutii care ii stau la dispozitie pe cand invinuitul nu are altceva decat pe aparatorul sau care este mai mult sau mai putin priceput. Consider deci ca odata inceputa urmarirea penala aparatorul invinuitului ar trebui sa aiba dreptul sa consulte dosarul pentru ca din moment ce s-a dispus inceperea urmaririi penale sunt indicii temeinice (sau cel putin ar trebui sa fie) ca s-a savarsit o infractiune. A pune un om in ipostaza de invinuit si apoi a-i opune lipsa de publicitate a fazei de urmarire penala pana la prezentarea materialului consider eu ca este injust.
Cred ca daca si in practica s-ar merge pe solutia aceasta in sensul ca dupa inceperea urmaririi penale aparatorul invinuitului sa poata vedea dosarul nu s-ar mai dispune cu atata lejeritate inceperea urmaririi penale daca nu ar exista probe si indicii temeinice ca s-a savarsit o infractiune.
Trebuie privite lucrurile si prin prisma vietii sociale. Statutul de invinuit chiar daca din punct de vedere juridic nu inseamna ca avem de-a face cu un infractor, in ochii societatii cel care il capata este deja privit cu rautate si fereasca sfantul sa mai aiba si o profesie in care imaginea inseamna foarte mult. In atare situatii presiunile exercitate de un procuror care ar putea avea un interes ar fi foarte greu de reparat. Este motivul pentru care consider ca nu sunt - in felul in care se privesc lucrurile acum - suficiente garantii pentru invinuit.
Repet aceasta discutie am vrut sa fie una principiala fara a incerca decat sa obtin pareri (cu cat mai variate cu atat mai bine) cu privire la acest subiect. Nu-mi permit sa acuz pe nimeni si nici nu incerc sa denigrez imaginea procurorilor si/sau a organelor de cercetare. Incerc numai sa trag un semnal de alarma unde eu consider ca lucrurile cam "scartaie" pentru ca eu chiar cred ca universul acesta juridic din care de bine de rau facem si noi parte prin noi va putea deveni mai bun si (o sa spuneti ca sunt visator) ca sta in puterea noastra sa-i aducem corecturile necesare in vederea crearii unui echilibru intre depturile procesuale si principiile fundamentale ale dreptului penal in genere astfel incat cel mai adesea adevarul juridic sa fie cat mai aproape de adevarul in acceptiunea lui comuna.