avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiuni

Buna seara,
Am o nelamurire legata de modul in care pot culege mostenirea descendentii defunctului, mai precis cand si cum o vor culege in nume propriu si cand si cum prin reprezentare.
Cunosc faptul ca descendentii defunctului vor veni la mostenire prin reprezentare in cazurile in care ruda in grad mai apropiata de defunct este predecedata (si demna,etc.), caz in care vor mosteni cota-parte a acestuia ( ex: defunctul are doi copii, unul in viata si altul predecedat care la randul lui are doi copii => acestia vor veni in concurs cu fratele aflat in viata, pentru cota-parte care ar fi trebuit sa apartina tatalui lor)
Cum ramane cu nepotii care vin in concurs in nume propriu si mai exact, CAND vin acestia in nume propriu? DOAR atunci cand toate rudele din grad proxim sunt predecedate iar locurile sunt vacante?!?! Si daca da, in acest caz, mostenirea se va imparti pe capete? (respectiv toti nepotii vor mosteni in cote-parti egale, indiferent ca 2 apartin unui fiu, iar 3 celuilalt?)
Sunt curioasa pentru ca in tratatul lui F.Deak de succesiuni exista doua exemple care se bat cap in cap, respectiv odata ca nepotii defunctului mostenesc pe tulpini (respectiv cota-parte care ar fi apartinut reprezentatului predecedat) si odata ca mostenirea se imparte in mod egal nepotilor, pe capete, chiar daca 2 apartin unui fiu iar 3 altuia.
Asadar, in ce consta conditia mostenirii in nume propriu mai exact si cum se va face imparteala in functie de aceasta distinctie pana la urma?

Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: drew31 , utilizator 13:11, 29 August 2011
Cota parte in caz de reprezentare este exact ca cea care ar fi mostenita de mostenitorul pre-decedat.

Adica daca in urma decesului bunicilor care au avut 2 copii si ambii copii sunt pre-decedati averea se va imparti in 2.

Daca la mostenire vin 5 mostenitori reprezentanti ai celor 2 copii pre-decedati atunci mostenirea se va imparti in 2. Fiecare jumatate se va imparti mostenitorilor reprezentanti in functie de numarul lor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Da, corect!
Insa intrebarea mea era cum se va impartii in cazul mostenirii in nume propriu spre deosebire de reprezentare si cand anume mostenesc descendentii in nume propriu? Doar cand toti reprezentatii de acelasi grad sunt decedati? Si cum anume vor mostenii acestia? pe capete sau la fel ca si prin reprezentare, respectiv pe tulpini? iar daca pe tulpini, atunci care mai este diferenta dintre prin reprezentare si in nume propriu?
Descendentii isi mostenesc in nume propriu doar parintii. sotul si fratii in cazul in care nu au descendenti iar restul prin reprezentare.
Multumeeesc!!!
Asadar nepoii nu-si vor putea mosteni niciodata bunicul in nume propriu...
Are sens acum! =D>
cum sa mosteneasca in nume propriu daca le e bunic? ei mostenesc pe parintii lor in nume propriu.

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Nedumerire cote succesiune Swamera Swamera Buna ziua, Am o nelamurire legata de reprezentarea succesorala. Daca un mostenitor alege sa vina prin reprezentare la o mostenire, va avea o cota-parte mai ... (vezi toată discuția)
Succesiuni law_and_order law_and_order Buna ziua! sunt studenta la drept in anul 4 si invat pentru o restanta la drept civil - succesiuni. din pacate nu am putut sa ajung la cursuri si la seminarii, ... (vezi toată discuția)