avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiuni

Buna ziua! sunt studenta la drept in anul 4 si invat pentru o restanta la drept civil - succesiuni. din pacate nu am putut sa ajung la cursuri si la seminarii, si nici la examenul din vara. va rog frumos daca se poate sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare:
Descendentii de gradul II pot veni la mostenire in nume propriu sau prin reprezentare. ei vin prin reprezentare atunci cand descendentul de gradul I este predecedat si in nume propriu cand descendentul de gradul I este renuntator sau nedemn. intrebarea mea este urmatoarea : de ce nu pot veni in nume propriu atunci cand descendentul este predecedat? sau pot veni si n-am inteles eu?#-o
Cel mai recent răspuns: law_and_order , utilizator 23:18, 26 August 2010
Vine numai prin reprezentare intrucat daca descendentul de gr.I nu ar fi fost decedat, nu ar fi cules niciodata mostenirea.
avocat Cristina Popescu
law_and_order a scris:

Buna ziua! sunt studenta la drept in anul 4 ...
Descendentii de gradul II ... de ce nu pot veni in nume propriu atunci cand descendentul este predecedat? sau pot veni si n-am inteles eu?


Descendentii de gradul II (= nepoti de fiu/fiica ai defunctului) pot veni la mostenirea bunicului lor atat in nume propriu cat si prin reprezentarea parintelui lor predecedat. (fiul/fiica mortului).

Hai sa zicem: bunic, fiu, nepot ca sa ne fie mai usor.

Daca bunicul (defunctul despre a carui mostenire vorbim) a avut un singur fiu (decedat inaintea tatalui sau) iar fiul acesta a lasat unul sau mai multi copii, atunci ...nu conteaza daca acesti copii (nepotii defunctului) aleg sa vina la mostenirea bunicului lor in nume propriu sau prin reprezentarea tatalui lor predecedat. Impart in mod egal mostenirea bunicului.

Dar daca bunicul a avut 2 fii: Fiul 1 predecedat (tatal nepotilor de mai sus) si Fiul 2, in viata, (fara copii, sa zicem) atunci nepotii nu pot sa vina la mostenirea bunicului decat prin reprezentarea tatalui lor predecedat. (urcand in locul, gradul si drepturile ascendentului lor, pentru a culege partea care s-ar fi cuvenit acestuia daca ar mai fi fost in viata).

De ce? Pai ce s-ar intampla daca ar vrea sa vina in nume propriu? N-ar culege nimic. Pentru ca, fiind descendenti de gradul II , ar fi inlaturati de la mostenire de unchiul lor, Fiul 2, (descendent de gradul I) - principiul proximitatii gradului de rudenie. ;)
Daca vor ceva din mostenirea bunicului, in acest exemplu, trebuie sa se foloseasca de acest beneficu al reprezentarii, care ii ajuta sa "imprumute" gradul ascendentului lor.

Si explicatiile pot continua, pentru a intelege utilitatea reprezentarii...
Spre pilda, iata ce s-ar intampla daca ambii fii ai defuntului ar fi decedat inaintea tatalui lor, dar F1 a lasat un copil (N1), iar F 2 a lasat 3 copii (N 2, N, 3, N. 4).
Daca acesti nepoti (4 la numar) ar veni la mostenirea bunicului lor in nume propriu ar imparti mostenirea in mod egal (cate 1/4 fiecare). - principiul egalitatii.
Dar daca s-ar invoca reprezentarea, N1 ar lua jumatate din mostenire (partea care s-ar fi cuvenit tatalui sau, F1) iar N2, N, 3, si N4 ar impart in mod egal cealalta jumatate, adica atat cat ar fi luat si parintele lor daca ar fi fost in viata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
romascanu, moderator
Va multumesc pentru explicatii, acum totul pare mai clar:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Succesiuni drew31 drew31 Buna seara, Am o nelamurire legata de modul in care pot culege mostenirea descendentii defunctului, mai precis cand si cum o vor culege in nume propriu si ... (vezi toată discuția)
Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)