avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma adresez in urmatoarea situatie :in data de 01.07.2011 am dat unei persoane suma de 700 euro pentru a-mi cumpara o centrala termica de apartament. Aceea persoana nu a cumparat centrala nici in ziua de azi si nici nu imi da banii inapoi. A spus ca a dat banii imprumut unui prieten si nu ii mai poate scoate de la el. In fiecare zi l-am sunat si imi spune la telefon ca imi va da banii a doua zi dar a doua zi zice ca in ziua urmatoare si tot asa. M-am adresat sectiei de politie de care apartin pentru a depune o plangere, insa politistul de la poarta mi-a spus ca nu la politie trebuie sa ma adresez ci instantei pentru ca este un caz civil. Am insistat si a chemat la poarta un coleg de-al lui care mi-a trecut datele mele in agenda lui si mi-a spus sa astept pana luni si daca tot nu imi va da banii ii va face dosar de abuz de incredere, insa nici acesta nu mi-a dat posibilitatea de a depune pangerea.
Cel mai recent răspuns: burdy , utilizator 10:41, 26 Octombrie 2011
Puteti dovedi ca ati dat suma respectiva persoanei mai sus mentionate?
Da este abuz de incredere. Infractiunea de abuz de incredere este prevazuta si pedepsita de art. 256. Cod Penal si este definita ca fiind , insusirea unui bun mobil al altuia , detinut cu orice titlu , sau dispune de acest bun pe nedrept , ori refuzul de a-l restitui , se pedepseste inchisoare de la 3ani sau cu zile amenda. Daca bunul este proprietate privata , actiunea penala se pune in miscare la plingerea prealabila a partii vatamate . Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.Abuzul de ncredere se svrete doar prin aciuni:nsusirea unui bun mobil, dispunerea de bun pe nedrept precum i refuzul de a-l restitui sunt TOATE aciuni. Ct despre forma de vinovie este intenia n cele dou forme ale sale, direct i indirect.
Depuneti plangere penala prealabila la Parchet, daca politistul continua sa sustina ca nu trebuie sa depuneti o plangere prealabila.
Succes!
Da , am martori colegii acelei persoane .
Multumesc frumos, voi depune plangerea la Parchet.
Din analiza dispozitiilor cuprinse in art 213 Codul penal,care incrimineaza abuzul de incredere rezulta ca pentru existenta infractiunii se cere ca faptuitorul sa detina bunul ce constituie obiectul material al infractiunii pe baza unui titlu sau raport juridic patrimonial (depozit,mandat,imprumt ,gaj,etc) si ca acesta sa-si insuseasca acel bun,sa dispuna de acesta pe nedrept ori sa refuze a-l restitui
Din succesiunea aspectelor prezentate,dvs nu sustineti si nu probati existenta unui titlu sau raport juridic prin care sa ii fi avansat o suma financiara strict cu scopul de a achizitiona un bun necesar dvs ,eventual cu obligatia restituirii sumei in termen concret stabilit
Actiunea privitoare la presupusul refuz de a restitui suma financiara,trebuie sa fie certa,
intrucat o simpla intarziere poate sa fie motivata prin invocarea de obiectii serioase si obiective care sa justifice intarzierea restituirii sumei financiare
Aspectele mentionate de dvs nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii abuz de incredere,nici fin punct de vedere al laturii obiective ,nici al celei subiective,fapta situandu-se in afara ilicitului penal,putand constitui o fapta de natura civila.

Alte discuții în legătură

Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Plangere penala Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: o societate de leasing are un client care nu mai plateste si refuza sa predea masina, contractul fiind ... (vezi toată discuția)