avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bunuri instrainate si nerecuperate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bunuri instrainate si nerecuperate

Buna ziua,

Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten spre folosinta pana ca eu sa termin de aranjat apartamentul in care urma sa il folosesc.

Acum, acest "prieten" al meu, nu vrea sa imi inapoieze televizorul (in conditiile in care toate actele/facturile/garantia/contractul sunt facute pe numele meu).

Imi puteti spune, va rog, ce as putea face in continuare?
Este de ajuns sa ma adresez politiei, sau trebuie sa ma adresez unei instante?

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 12:49, 18 Septembrie 2014
Puteți alege calea amiabilă inițial, dacă însă nu veți reuși recuperarea bunului, plângerea penală și constituirea ca parte civilă ar putea fi o soluție pentru a vă recupera bunul încredințat prietenului dvs. Ar fi vorba despre un abuz de încredere, care este infracțiune.
Art. 238 NCP:
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa va adresati politiei sau/si parchetului.

Este abuz de incredere.


Art. 238 din codul penal

Abuzul de încredere

(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Are vreun motiv pt care nu vi-l da?
Aveti datorii catre el?
Depuneti plangere la politie pt abuz de incredere.
Daca ne raportam la savarsirea infractiunii in modalitatea refuzului de restituire, nerestituirea unui bun mobil, la momentul termenului pentru care fusese incredintata detentia, nu constituie infractiunea de abuz de incredere in lipsa unei cereri ferme de restituire.
Notificati-l inainte printr-o cerere ferma de restituire, apoi, daca nu vi-l inapoiaza depuneti plangere penala.
Fiind vorba de plangere prealabila, termenul de 3 luni pentru introducere a plangerii, curge de la momentul refuzului de restituire.
Trebuie sa ma stiti ca, in cazul in care detentorul nu va restituie bunul invocand un drept de retentie asupra acestuia, nu se va retine infractiunea de abuz de incredere in aceasta modalitate.
Buna seara,

Nu, nu am nici-un fel de datorie la acesta. Ba chiar mai mult, chiar el mai are sa imi inapoieze niste bani (datorii istorice).

Cererea de restituire unde trebuie facuta? Tot la parchet, sau la politie?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Exista infractiunea de abuz de incredere ? marianpr marianpr Buna ziua, Un prieten a facut cadouri unei persoane mai multe bunuri. Dupa un timp de 2 luni a solicitat ca bunurile sa-i fie restituite, insa persoana ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere elena744 elena744 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma adresez in urmatoarea situatie :in data de 01.07.2011 am dat unei persoane suma de 700 euro pentru a-mi ... (vezi toată discuția)