avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma adresez in urmatoarea situatie :in data de 01.07.2011 am dat unei persoane suma de 700 euro pentru a-mi cumpara o centrala termica de apartament. Aceea persoana nu a cumparat centrala nici in ziua de azi si nici nu imi da banii inapoi. A spus ca a dat banii imprumut unui prieten si nu ii mai poate scoate de la el. In fiecare zi l-am sunat si imi spune la telefon ca imi va da banii a doua zi dar a doua zi zice ca in ziua urmatoare si tot asa. M-am adresat sectiei de politie de care apartin pentru a depune o plangere, insa politistul de la poarta mi-a spus ca nu la politie trebuie sa ma adresez ci instantei pentru ca este un caz civil. Am insistat si a chemat la poarta un coleg de-al lui care mi-a trecut datele mele in agenda lui si mi-a spus sa astept pana luni si daca tot nu imi va da banii ii va face dosar de abuz de incredere, insa nici acesta nu mi-a dat posibilitatea de a depune pangerea.
Cel mai recent răspuns: burdy , utilizator 10:41, 26 Octombrie 2011
Intrucat postarea de mai sus a fost salvata cu unele greseli, revin cu punctul meu de vedere:
Da este abuz de incredere.
Infractiunea de abuz de incredere este prevazuta si pedepsita de art. 213. Cod Penal si este definita ca fiind , insusirea unui bun mobil al altuia , detinut cu orice titlu , sau dispune de acest bun pe nedrept , ori refuzul de a-l restitui. Daca bunul este proprietate privata , actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate . Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.Abuzul de incredere se savarsete doar prin actiuni: insusirea unui bun mobil, dispunerea de bun pe nedrept precum si refuzul de a-l restitui sunt TOATE actiuni. Cat despre forma de vinovatie este intentia in cele doua forme ale sale, directa si indirecta.
Depuneti plangere penala prealabila la Parchet, daca politistul continua sa sustina ca nu trebuie sa depuneti o plangere prealabila.
Succes!

Intradevar nu am un contract scris cu aceasta persoana, insa am martori si chiar el recunoaste faptul ca i-am dat banii si in ce scop. Eu oricum voi depune plangerea deoarece nu mi se pare normal ca astfel de persoane sa nu poata fi pedepsite de lege .
D-le Radu Alexandru va multumesc mult pentru raspunsuri si va rog frumos sa imi spune-ti daca ar fi nevoie sa imi iau un avocat sau pur si simplu depun plangerea si apoi se ocupa Parchetul.
Va multumesc inca odata .
Buna ziua tuturor.
1.Apreciez si felicit pe aceasta cale lucratorul de politie pentru indrumarea pe care va dat-o.
2. Situatia de fapt pe care a-ti prezentat-o nu poate contura elementele constitutive ale unei infractiuni cu atat mai mult ale celei de abuz de incredere din urmatoarele ratiuni:
- in cazul de fata vorbim de refuzul de retituire a unui bun fungibill si consuptibil.
(Bunul fungibil este acel bun care, in executarea unei obligatii, poate fi inlocuit cu altul, fara sa afecteze valabilitatea platii) Ori in atare conditii inapoierea sumei de bani nu este conditionata de restituirea aceleasi monezi/bacnote, prin urmare nu putem vorbi de refuzul de inapoiere a unui bun ca urmare a unei fapte ilicite.
(Este consumptibil acel bun care nu poate fi folosit fara ca prima lui intrebuintare sa nu implice consumarea substantei ori instrainarea lui) prin urmare suma de bani imprumutata a fost supusa instrainarii ca fapt licit si nu ilicit, astfel nici latura subiectiva a infractiuni nu subzista.

In aceasta situatie nu putem vorbi de o fapta ilicita ori de savarsirea unei infractiuni, ci de un raport juridic civil, si drept urmare de o creanta, ce poate fi recuperata de cele mai multe ori printr-o hotarare a instantei civile, care sa recunosca pe deoparte existenta raportului juridic civil iar pe de alta parte caracterul cert lichid si exigibil al creantei. Iar mai apoi dv., puteti sa puteti in executare acea hotarare pentru a va recupera pe cale executarii silite creanta.

Cu stima.
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2011
ContSters213050, utilizator
elena744 a scris:

va rog frumos sa imi spune-ti daca ar fi nevoie sa imi iau un avocat sau pur si simplu depun plangerea si apoi se ocupa Parchetul.
Va multumesc inca odata .

Depui plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria competenta si o vor trimite la sectia de politie de care apartii pentru a efectua cercetari.
Daca plangerea o indrepti gresit o vor declina unde trebuie.
Nu ai nevoie de avocat.
Multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Plangere penala Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: o societate de leasing are un client care nu mai plateste si refuza sa predea masina, contractul fiind ... (vezi toată discuția)