Buna dimineata.
Va rog frumos ma puteti lamuri intr-o problema ?
Suntem o societate infiintata in anul 1999, cu capital integral de stat, al carui unic actionar este Consiliul local municipal.
Conform art. 36 din Codul Fiscal, o persoana juridica romana( adica societatea noastra ) care plateste dividende catre o persoana juridica romana ( adica Consiliul local ) are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende,retinut catre bugetul de stat .
La alin. (4) din art. 36 se mentioneaza : " Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15%, respectiv 10%, incepand cu anul 2009, din titlurile de participare ale acesteia la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora. Prevederile prezentului aliniat se aplica dupa data adrerarii Romaniei la Uniunea Europeana. "
Ce trebuie sa inteleg din acest aliniat: ca nu mai retinem impozitul pe dividende si nu-l mai platim la bugetul de stat, si platim tot dividendul catre Consiliul local ? ( acesta avand 100% din titlurile de participare ale societatii noastre ). Am inteles bine ?
Multumesc.
Nu se vor impozita nici dividendele platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15 la suta din titlurile de participare ale acesteia la data platii dividendelor pe o perioada de doi ani impliniti pana la data platii dividendelor.
In cazul in care o societate romaneasca detine mai putin de 15 la suta din alta societate romaneasca, atunci venitul din dividende va fi impozitat cu 10 la suta. Sau 10% incepand cu 2009.
Contabilitate
liliana alba
buna ziua,
am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)