avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozitare dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozitare dividende

O societate are ca si actionar majoritar(90%) o alta societate.La inchiderea exercitiului financiar prima societate are profit si vrea sa plateasca dividende celeilalte societati.Stiu ca impozitul pe dividende il va plati societatea care a obtinut profit.Societatea care primeste dividendele mai are ceva de plata?Cum va contabiliza dividendele primite?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:48, 4 Noiembrie 2014
Ce tip de impozit platesc cele 2 societati? Impozit pe profit sau pe venit?

GRUPA 76 "VENITURI FINANCIARE"
Din grupa 76 "Venituri financiare" fac parte:
Contul 761 "Venituri din imobilizări financiare"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor din imobilizări financiare (titluri de participare, interese de participare).
În creditul contului 761 "Venituri din titluri imobilizate" se înregistrează:
- dividendele de încasat/încasate, aferente titlurilor imobilizate (451, 453, 461, 512);
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Ambele societati platesc impozit pe profit.
Codul fiscal:

ART. 36 Declararea, reţinerea şi plata impozitului pe dividende

(1) O persoană juridică română care distribuie/plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/plătit unei persoane juridice române.

(3) Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se distribuie/plăteşte dividendul. În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor.

(4) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă neîntreruptă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv. (se aplică pentru dividendele înregistrate de persoana juridică română/sediul permanent din România al persoanei juridice străine distribuite de o filială situată într-un stat membru, respectiv pentru dividendele plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice română, după data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nr. 102/2013.)ART. 20 Venituri neimpozabile

Următoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil:

a) dividendele primite de la o persoană juridică română sau de la o persoană juridică străină plătitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar impozitului pe profit, situată într-un stat terţ, astfel cum acesta este definit la art. 20^1 alin. (3) lit. c), cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, dacă persoana juridică română care primeşte dividendele deţine, la persoana juridică română sau la persoana juridică străină din statul terţ, la data înregistrării acestora potrivit reglementărilor contabile, pe o perioadă neîntreruptă de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe dividende felisana felisana Buna! Societatea A primeste dividende de la societatea B. Pe langa faptul ca B retine 16 % impozit pe profit, mai retine si 16 % impozit pe dividende. ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe dividende rat maria rat maria Buna ziua . Actionariatul unei firme infiintate in septembrie 2013 este alcatuit din doua persoane juridice cu un procentaj de 90, respectiv 10 %. Cand s-au ... (vezi toată discuția)
Dividende filip lumi filip lumi In anul 2009 am repartizat o parte din profitul net, aferent anului 2008, in contul 117, la cerintele banci. Pot repartiza acum , in 2010, aceasta suma in ... (vezi toată discuția)