avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de maternitate

Lucrez cu contract de 4ore intr-un salon de infrumusetare si sunt insarcinata in 7 saptamani.As vrea sa stiu de cand as putea sa intru in concediu de maternitate?Vrea sa mentionez ca lucrez cu vopsele ce contin amoniac si alte alte produse pt par care cred ca nu fac bine copilului inhalandu-le.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:01, 7 Octombrie 2011
Pentru ca lucrati cu substante toxice,ati putea beneficia de concediu de risc maternalinainte de a intra in concediul de maternitate prenatal care vi se cuvine.
Daca salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod
corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial.

In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, dupa cum urmeaza:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).

Cat despre concediul de maternitate,acesta se acorda pe o perioada de 126 de zile,prenatal si post natal.Avand insa in vedere ca obligatoriu post natal va trebui sa beneficiati de 42 de zile concediu ,84 de zile puteti sa le efectuati inainte de data preconizata a nasterii.

Concluzionand si in raport cu ceea ce ati intrebat,de concediu de maternitate prenatal puteti beneficia inainte cu max. 84 de zile inainte de data preconizata a nasterii.dar avand in vedere ca mentionati despre conditii de lucru cu substante toxice,puteti solicita inainte de concediu de maternitate, concediu de risc maternal,in conditiile prezentate mai sus.
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
ContSters136493, utilizator
Sa va explic cum stau mai exactt lucrurile in cazul meu..Sunt insarcinata in aproape 12 saptamani iar situatia la locul meu de munca nu e tocmai una roz.Sa va explic cum stau lucrurile...sefa mea a aflat ca sunt insarcinata inca din momentul in care am aflat si eu adica din luna august si nu a fost binevoitoare sa-mi zica ca trebuie sa o anunt in scris de lucrul acesta,cu toate ca eu am intrebat daca e nevoie sa fac o cerere..Pe data de 12 septembrie mi-a dat o instiintare cum ca mi se va desface contractul de munca din motiv "restrangere de activitate".Lucram intr-un coafor unde eram doar eu pe post de coafeza si sefa pe post de manichiurista.M-a asigurat ca voi intra in somaj ceea ce nu e posibil,am aflat ulterior interesandu-ma personal de asta..cu atat mai putin nu voi putea beneficia de indemnizatie crestere copil.In momentul in care i-am cerut explicatii de ceea ce se intampla aceasta s -a infuriat si m-a dat afara din salon,urmand ca aceasta sa-mi trimita acasa plicuri in care imi cere explicatii de ce nu m-am prezentat la munca..Sub nicio forma nu as mai fi putut lucra in compania aceste doamne dupa ce mi-a blestemat copilu si m-a alungat din salonl.Acum ea vrea sa-mi desfaca contractul de munca disciplinar p motiv de absenta nerecunoscand ca m-a alungat ea practic..Pe instiintarea primita scrie ca contractul se va desface in data de 11 octombrie 2011,ar putea sa-mi desfaca contractul mai devreme decat scrie?Mentionez ca am lucrat in acest salon din 14 septembrie 2010 si ca in momentul de fata sunt in preaviz si faptul ca nu m-am prezentat la preaviz din cauza celor mentionate mai sus.Ce pot face eu in acest caz???? Va rog sa-mi dati sfaturi in ce priveste problema mea,astfel incat sa pot beneficia de indemnizatia de crestere copil...Mentionez ca contarctul meu la aceasta firma era incheiat pe 4 ore.Va multumesc si astept raspuns cat mai repede!!!
1. De indemnizatia de crestere si ingrijire copil nu veti putea beneficia decat daca
in ultimul an anterior datei nasterii copilului, ati realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, sau venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit .


2.Art.60(c) Codul Muncii precizeaza ca concedierea nu poate fi efectuata pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Faceti urgent dovada ca ati incunostiintat angajatorul despre starea dvs. inainte de a se emite decizia de concediere.
Salariata gravida cf. Lg. 96/2003,este femeia care anunta în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare.
Asadar,printr-o notificare adresata patroanei dvs. la care atasati documentul medical ii aduceti la cunostinta starea dvs.Inregistrati obligatoriu aceasta notificare.
O decizie de concediere emisa dupa ce ati adus la cunostinta starea graviditatii,este lovita de nulitate.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cat timp trebuie sa lucrez la acelasi loc de munca pt. a ramane insarcinata? rosflower rosflower Buna ziua!eu lucrez din aprilie 2014 cu contract nedeterminat am schimbat locul de munca fara intrerupere momentan lucrez tot u contract nedeterminat dar cu ... (vezi toată discuția)
Drepturile gravidei Silvianiny Silvianiny Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu un aspect.. Sunt salariata de mai bine de 15 luni fara intrerupere doar ca la 2 angajatori acum sunt la cel ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul prenatal leydutza leydutza buna ziua, ma numesc Alina si as vrea sa va spun in mare problema mea si daca cineva detine informatii descpre cazul meu sa-mi dea detalii. Sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)