avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incalcare drept de proprietate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incalcare drept de proprietate?

Buna ziua,

Situatia spre analiza ar fi urmatoarea:
- in 1987 parintii mei au divortat, mama primind la partaj casa pe care impreuna au construit-o, in curte comuna si ca anexa la casa bunicii tatalui meu (asa era mai usor de obtinut o autorizatie la momentul respectiv.) Din acelasi imobil, tatal meu a ramas cu partea de garaj, casa fiind construita intr-un "L" care permitea acces separat. Intre cele 2 case in curte comuna n-a existat vreodata gard de separatie, nici pentru imobile, nici pentru teren.

- In 2006 la decesul mamei, ca unic mostenitor mi-a revenit imobilul respectiv. Mentionez ca acesta n-a mai fost locuit din 1987, iar tatal meu in toata aceasta perioada locuieste in imobilul vechi, fosta casa a bunicii sale.

Am avut cateva discutii cu privire la respectivul imobil, sa-l inchiriez, sa-l vand... In mare nu prea aveam cu cine sa vorbesc despre asta intrucat tatal era cel mai putin interesat, iar bunica dupa mama, care locuieste la cateva case distanta e prea batrana sa se mai poata ocupa... Distanta care ma desparte de acest imobil este de 500 de km.

Dupa atatia ani, timp in care am pastrat sporadic relatia cu tatal meu (refuza sa-mi raspunda la telefon de vreo 3 ani asa...) am hotarat sa-mi iau inima in dinti si sa-i fac o vizita, sa-i arat nepotii si sa vad casa...
Intentiile erau sa arunc o privire, poate sa schimb lacatul.... sa vad starea acesteia... La fata locului, in urma vizitei neanuntate am fost uimita sa vad ca aceasta casa nu mai era incuiata, usa era doar apropiata, iar interiorul nici macar folosit ca spatiu de depozitare sau locuinta, ci ca si groapa de gunoi - restul de mobilier distrus, haine murdare aruncate, scanduri, peturi, unelte, toate in dezordine in fiecare din cele 3 camere. Va dati seama ca nu aveam cum sa ma inversunez sa montez un lacat pe o casa plina de resturile lor... Am insistat sa discut cu tata dar mi s-a spus ca nu este acasa (de catre sotia actuala...., care de asemenea mi-a raspuns spasit la remarca mea - "casa e un dezastru" cu "pai dupa atatia ani....." ).

Nu urmaresc beneficii dupa aceasta proprietate, insa am fost atat de curpinsa de revolta si mi se pare atat de grotesc sa nu primesc nici macar un telefon inainte sa intre abuziv in proprietatea pe care o am conform actelor, inca sunt deschisa oricaror sugetii...

Imi puteti spune ce demersuri as putea face? Mentionez ca de atunci in continuare evita sa-mi raspunda la telefon. Am inaintat un e-mail primariei din localitate sa solicit consultanta in ceea ce priveste obtinerea unei autorizatii de demolare daca este posibil.....Nu vreau sa-i fac rau, insa sunt hotarata sa-i las loc de constructie a unui spatiu de depozitat mizerii cu manutele lui, nu in casa in care mi-am trait primii 5 ani de viata.

Va multumesc anticipat pentru sugestii si scuzati mesajul lung..
Cel mai recent răspuns: cristiana_h , utilizator 11:08, 30 August 2011
Sa platiti o autorizatie de constructie si sa fiti obligata ca pe cheltuiala dvs sa inlaturati ramasitele... e cam mult.
Poate o curatati si o puteti vinde sau daca respectiva locuinta e prea degradata pt a o vinde.. o puteti dona unor oameni " de bine", ca tata sa fie "mandru" de noii lui vecini :weg:.
Mi-a trecut si asta prin cap... chiriasi mai tuciurii si muuuulti.... Doar ca nu se gasesc in zona :) . Au fost de-a lungul vremii solicitari de la profesori veniti sa predea in sat, de la politisti... doar ca mereu au ajuns la urechile mele prea tarziu...

Banuiam ca-i costisitoare demolarea mai ales avand in vedere distanta si faptul ca ajung in zona poate o data pe an... Casa este in stare buna, a fost construita in '82, nu-i ca noua dar din ce am vazut nu cred ca necesita investitii majore pentru a fi locuita....

Multi se feresc cred de posibilitatea de-a o cumpara avand in vedere ca este in curte comuna si scarile de intrare in cele 2 imobile sunt despartite de doar 1 m de teren... Bineinteles, s-ar putea face intrare separata intr-o laterala, astfel incat sa nu foloseasca acelasi acces... Situatia e complexa pentru ca dragutul meu tata e unul din oamenii "cititi", fost primar, viceprimar, profesor... iubitor de pahar...

O situatie acceptabila ar fi fost s-o preia pana si el, care locuieste in casa de-alaturi extrem de degradata, foarte veche si neingrijita.... Contra unei sume drept chirie, sau o rata lunara sau anuala pana ajungem la o suma asupra careia sa ne fi inteles anterior... Doar ca nu ai cu cine discuta.. iar decat sa i-o las lui de pomana mai bine o dau unui strain...Am amintiri nu tocmai placute din primii ani de viata alaturi de el si oricat as incerca sa trec peste si sa mentin o relatie decenta, sa las loc de buna ziua, nu pot face mai mult pentru el, cu toata parerea de rau....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - drept de superficie - delimitare suprafețe catalinapaciurea catalinapaciurea Bunic decedat in 1993, In 1995 bunica lasa, prin ctr de vanz-cump, parintilor mei, teren dobandit ca zester de la parinti. Pe teren exista cateva constructii ... (vezi toată discuția)
Sunt somat de primarie sa demolez sau sa repar imobilul retrocedat RusRIM RusRIM Buna ziua, Sunt somat sa consolidez sau sa demolez un imobil retrocedat in stare de degradare maxima sub motivul ca reprezinta pericol pentru locuitorii ... (vezi toată discuția)
Granituire Lavinias Lavinias Buna seara,sper sa ma puteti ajuta intr-o problema legata de granituire.In anul 1970 tata a construit o casa din caramida,exact pe locul unei alte case pe care ... (vezi toată discuția)