avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract habitatie viagera

buna ziua. soacra mea a vandut un apartament iara pe bani luati a cumparat o casa pe numele ficei si si a sotului ei iar soacra mea este trecuta in act cu habitatie viagera fara alta clauza separata.acum soacra mea este paralizata la pat iar fica ei nu o ajuta in nici un fel spunand ca nu prevede clauza asa ceva.intrebarea este daca este adevarat ca nu are nici o obligatie si daca se poate judeca in instanta pentru redobandirea casei tinand cont ca a recunoscut verbal ca o sa aiba grija de mama ei si ia nu o ajuta cu absolut nimic. va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 19:51, 30 August 2011
Abitatia viagera nu contine si o obligatie de ingrijire ci doar dreptul beneficiarului abitatiei de a abita (locuii) in respectivul imobil.

Totusi, exista o obligatie legala ca parintii sa fie ajutati de copii.

Art. 86. - Obligatia de ntretinere existã ntre sot si sotie, pãrinti si copii, cel care nfiazã si nfiat, bunici si nepoti, strãbunici si strãnepoti, frati si surori, precum si ntre celelalte persoane anume prevãzute de lege. Are drept la ntretinere numai acela care se aflã n nevoie, neavnd putinta unui cstig din muncã, din cauza incapacitãtii de a munci. Descendentul, ct timp este minor, are drept la ntretinere, oricare ar fi pricina nevoii n care el se aflã.
Art. 89. - ntretinerea se datoreazã n ordinea urmãtoare:
a) sotii si datoreazã ntretinere naintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la ntretinere naintea ascendentului, iar, dacã sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel n grad mai apropiat naintea celui mai ndepãrtat;
c) cel care nfiazã este obligat la ntretinere naintea pãrintilor firesti;
d) fratii si surorile si datoreazã ntretinere dupã pãrinti, nsã naintea bunicilor.

Art. 90. - n cazul n care mai multe dintre persoanele prevãzute n Art. 89 sunt obligate sã ntretinã aceeasi persoanã, ele vor contribui la plata ntretinerii, proportional cu mijloacele ce au. Dacã pãrintele are drept la ntretinere de la mai multi copii, el poate, n caz de urgentã, sã porneascã actiunea numai mpotriva unuia dintre ei. Cel care a plãtit ntretinerea se poate ntoarce mpotriva celorlalti obligati pentru partea fiecãruia.
Art. 93. - Obligatia de ntretinere se executã n naturã sau prin plata unor pensii n bani. Instanta judecãtoreascã va stabili felul si modalitãtile executãrii, tinnd seama de mprejurãri.



Independent de contractul cu drept de habitatie viagera, copii au obligatia sa-si intretina parintii atunci cand acestia se afla in nevoie.
Pentru nerespectarea promisiunii verbale nu se poate strica actul, intrucat respectiva clauza nu a fost prinsa in contract.
Totusi, suma de bani cu care a fost cumparata casa a constituit o donatie, care ar putea fi revocata pentru ingratitudine, insa este foarte greu de dovedit existenta acesteia in lipsa intocmirii unui act de donatie in forma autentica.
Soacra dvs. poate incerca, insa sansele de reusita sunt foarte mici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza IONUTVLS IONUTVLS Bunaziua.Am si eu nevoie de un sfat legat de cum ar trebui facut un contract de vanzare cumparare daca se poate. Problema este in felul urmator :Bunica din ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)