avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea tichetelor de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea tichetelor de masa

Este corect introducerea CCM la nivelul unitatii conditii de acordare a tichetelor de masa de genul:
- se acorda anumitor categorii de salariati (anumite functii)
- nu se mai acorda in cazul inregistrarii absentelor nemotivate (nu doar pt zilele nemotivate, ci pt toata luna in care s-au inregistrat absente)
- realizarea unui minim din norma lunara de productie
- nu se acorda pt ultima luna in care se solicita incetarea activitatii.

Stiu ca in normele de aplicare a legii 142/1998 art 2 (c) spune ca se pot stabili in CCM criterii de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, dar este corecta interpretarea de mai sus?
Teama mea este sa nu se interpreteze acestea ca fiind sanctiune disciplinara - ceea ce angajatorul nu ar avea voie sa faca (sa aplice cele de mai sus ca sanctiuni)
Buna ziua,
intr-adevar normele metodologice permit conform art. 2 sa fie stabilite anumite criterii de selectie a salariatilor care au dreptul sa primeasca tichete de masa, insa la stabilirea acestora trebuie sa fie respectate prevederiile OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

1. In ceea ce priveste ”se acorda anumitor categorii de salariati (anumite functii)”
In acest sens la stabilirea categoriilor de salariati (anumitor functii) care vor primi tichete de masa trebuie sa existe un criteriu obiectiv si nediscriminatoriu.

2. In ceea ce privesete ” - nu se mai acorda in cazul inregistrarii absentelor nemotivate (nu doar pt zilele nemotivate, ci pt toata luna in care s-au inregistrat absente)”
Aceast criteriu nu este legal intrucat angajatorul nu poate justifica de ce nu acorda tichetele de masa pentru intreaga luna in conditiile in care respectivul salariat a avut absente nemotivate doar intr-o zi, avand in vedere faptul ca conform art. 5 alin. (2) din legea 142/1998, tichetele de masa se acorda corespunzator numarului de zile lucrate. Neacordandu-le pentru intreaga luna intr-adevar se poate considera ca suntem in fata unei sanctiuni disciplinare aplicate de angajator fara cercetarea disciplinara prealabila, deci nula - salariatul respectiv putand obtine plata respectivelor tichete de masa in instanta in temeiul art. mai sus mentionat.

3. In ceea ce priveste ”- realizarea unui minim din norma lunara de productie”.
Nici acest criteriu nu este legal intruct tichetele de masa nu se acorda in functie de performanta salariatului confrom legii. Conform art. 1 alin. (1) din lege tichetele de masa reprezinta ”o alocatie individuala de hrana”. Aceasta are scopul de a asigura salariatului hrana zilnica pentru zilele in care acesta presteaza munca, conform art. 5 alin. (2) din lege. Astfel rezulta clar din spiritul legii ca scopul pentru care se acorda aceste tichete de masa este asigurarea hranei pentru zilele de munca, aceasta neputand fi conditionata de performanta salariatului in munca. Simpla prezentare a salariatului la munca, si prestarea muncii, indiferent de rezultatul acesteia, respectiv de performanta salariatului in realizarea muncii este suficienta pentru a indeplini scopul legii si astfel conform art. 1 alin. (1) coroborat cu art. 5 alin. (2) respectivul salariat sa fie indreptatit la primirea tichetului de masa.

4. In ceea ce priveste ”nu se acorda pt ultima luna in care se solicita incetarea activitatii”
Acest criteriu este abuziv si nelegal. Astfel cum am argumentat anterior acordarea tichetelor de masa este conditionata conform legii doar de prestarea muncii in acea zi de catre salariat, si de nimic altceva atata timp cat angajatorul a hotarat acordarea tichetelor de masa salariatiilor. Nu exista o justificare legala pentru care angajatorul sa nu acorde tichete de masa salariatului in luna in care acest a solicitat incetarea activitatii, atata timp cat in conformitate cu art. 81 alin. (5) din Codul Muncii pe perioada preavizului CIM isi produce toate efectele salariatul fiind indreptatit sa primeasca toate drepturile salariale.




Va multumesc raspunsul elaborat

De acord cu tot ce spuneti dvs, cu o mica intrebare referitoare la punctul 2. Angajatorul nu este obligat sa ofere cate un tichet pentru fiecare zi lucrata, nu? in art 2 (a) din normele de aplicare a legii 142/1998 scrie ca angajatorui impreuna cu organizatiile sindicale stabilesc numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa. Eu inteleg ca se poate conveni, sa se acorde, de exemplu 10 tichete de masa. Inteleg gresit?


Multumesc
Chiar daca vor conveni cum si acte tichete de masa dau , acest lucru trebuie sa fie prevazut undeva ..
Corect, in CCM, despre asta este vorba. Intrebarea era daca e corect sa se stabileasca de exemplu - 10 tichete pe luna.
Da, se poate stabili asa ceva in ccm ... chiar normele de aplicare a Legii nr.142/1998 prevad la art.2 lit.b ca, in ccm se vor stabili numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor.....

Alte discuții în legătură

Acordare tichete de masa pentru angajatii part time bonificatorul bonificatorul Buna ziua, In urmatoarele conditii, pentru angajatii part time (4 ore / 6 ore), tichetele de masa se acorda proportional cu timpul lucrat sau un tichet ... (vezi toată discuția)
Tichetele de masa si concediul al3_sorina al3_sorina E legal ca pentru un concediu medical ce depaseste 4 zile sa iti taie toate tichetele de masa? (vezi toată discuția)
Bonuri de masa Eugen.stoica Eugen.stoica Buna ziua, in legatura cu valoarea tichetelor de masa, care de la 1 Ianuarie 2018 pentru bugetari, sunt introduse in salariu, care este suportul legal de ... (vezi toată discuția)