Vin la voi cu niste nelamuriri care imi dau mari batai de cap.Imi pun speranta ca o sa imi dati un sfat bun si ca o sa ma puteti ajutati.
Asadar sa trecem la problema mea.Odata cu inceperea anului universitar m-am gandit sa imi depun dosarul pentru a putea primi acel mic sprijin din partea statului,care eu cred ca mi-ar fi de un mare ajutor avand in vedere prin ce vremuri trecem.Problema ce m-a framanta e in legatura cu intocmirea actelor.M-am interesat pe site-ul universitatii insa sunt prea putine detalii(asa mi se pare mie).
De ce spun ca sunt prea putine detalii? Pentru ca actele ce sunt puse pe site sunt la modul general puse.
Acum am sa va spun o poveste.
Mama mea a divortata....cand eu eram foarte mic.Acum si-a refacut viata si e in strainatate. Practic eu sunt in grija bunicii...care are o pensie mica ca de abia se ajunge cu ea.
Tata nu imi mai trimite pensia alimentara de anul trecut de cand am terminat liceul.
Aici iar am o nelamurire. Tata e obligat sa imi mai dea pensie alimentara atata timp cat eu sunt la facultate?
Asadar, v-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea spune ce acte mi-ar trebui sa imi fac avand in vedere ca mama e plecata in strainatate si ca tata nu imi mai trimite acea pensie alimentara.Acum eu sunt doar in grija bunicii cu acea pense amarata de care va spuneam.
Elena vad ca esti una dintre putinele persoane care imi sare in ajutor si sa stii ca iti multumesc anticipat pentru timpul acordat.Cred ca esti o persoana speciala din mai multe puncte de vedere,o persoana cu care poti vorbi orice...oricum apreciez gestul tau.
Asadar,revenind dupa cele spuse de mine la problemele mele...Din ce am vazut pe internet imi trebuie urmatoarele acte pentru intocmirea dosarului:
-buletinul de identitate (copie) pentru membrii de familie ce depasesc varsta de 14
ani(aici e vorba doar de mine si de mama)
-hotarare de adoptie sau de incredintarea minorului potrivit legii (copie).
-declaratie de la notar pe proprie raspundere pentru cei care nu realizeaza venituri (singurul venit ar fi alocatia de intretinere de la tatal meu in valoare de 50 de ron, pentru ca mama fiind dusa in strainatate nu realizeaza nici un venit).
-Cerere tip pentru acordarea de burse sociale.
As vrea sa insist pe faptul ca mama nu se poate deplasa in momentul de fata acasa ca sa poata da aceea declaratie de la notar cum ca nu realizeaza nici un venit...am inteles ca fara accea declaratie dosarul e ca si respins.Nu am nici cea mai vaga idee cum as putea iesi din acceasta situatie cu bine.
Mama imi trimite bani din cand in cand insa din banii concubinului.Si banii respectivi nu sunt in totalitate ai mei. o mare parte din ei merg pe alimente si cele necesare traiului.
Oricum,situati in care ma aflu nu e deloc una imbucuratoare,insa sper ca pana la urma se vor rezolva toate.
Ceea ce as vrea insa sa mai subliniez...Daca l-as contacta pe tatal meu si i-as spune sa imi trimita alocatia de intretinere odata cu inceperea anului universitar fara sa il mai dau in judecata ar fi ok? Nu de alta da nu mi-ar face placere ca eu la varstra care o am sa umblu prin instanta.
E bine ca se cere doar atat, dar eu stiu ca se mai cer si adeverinta de la finante ca nu obtii venituri si de la primarie, ca nu detii terenuri /nu obtii venituri din chirii.
Oricum, te incurci cu hotararea de incredintare (apare acolo cuantumul pensiei, pe care tu nu o primesti), iar mama trebuie sa-ti trimita declaratia pe propria raspundere ca nu obtine venituri. Poate sa o faca din spania.
Cred ca este o scapare in afisaj, bursele sociale se acorda pana la niste limite de venit al familiei/pe membru de familie, venit care trebuie dovedit.
Ca sa nu spun eu lucruri in plus, mergi la secretariat si intreaba acolo exact, pe cazul tau, ce acte iti sunt necesare.
Mai verifica o data saitul, e posibil sa nu fie actualizat.
Bursa socială se acordă categoriilor de studenţi nominalizate prin lege: Legea învăţământului/1995, art. 170, HG 445/1997, modificată prin HG 558/1998, la care se adaugă HG 944/1999.
Pentru a stabili încadrarea în una din aceste categorii, studenţii sunt obligaţi să depună în termenul stabilit la nivel de facultate toate documentele doveditoare solicitate.
Comisia va analiza documentele şi va ierarhiza solicitările, ţinând seama de următoarele situaţii:
a) studenţi orfani de ambii părinţi;
b) studenţi bolnavi de boli foarte grave, în tratament de durată;
c) studenţi orfani de un părinte, cu venituri sub minimul pe economie;
d) studenţi cu unul sau ambii părinţi grav bolnavi şi al căror venit este sub minimul pe economie;
e) studenţi cu un singur părinte în urma divorţului, cu venituri sub minimul pe economie;
f) studenţi căsătoriţi, cu cel puţin un copil, la prima solicitare, al căror venit este sub minimul pe economie;
g) studenţi căsătoriţi, cu cel puţin un copil, la a doua solicitare, al căror venit este sub minimul pe economie;
h) studenţi căsătoriţi, cu cel puţin un copil, care au primit de două sau mai multe ori bursă socială, al căror venit este sub minimul pe economie;
i) studenţi cu ambii părinţi, la prima solicitare, al căror venit este sub minimul pe economie;
j) studenţi cu ambii părinţi, la a doua solicitare, al căror venit este sub minimul pe economie;
k) studenţi cu ambii părinţi, care au primit de două sau mai multe ori bursă socială, al căror venit este sub minimul pe economie.
ACTE NECESARE PENTRU OBŢINEREA BURSEI SOCIALE
· Cerere
· Declaraţie de venituri, la zi, autentificată
· Cupoanele (adeverinţă) de salariu (pensie) ale părinţilor pe ultimele trei luni
· Adeverinţe pentru fraţii şcolari şi copii xerox după certificatele de naştere pentru fraţii preşcolari
· Declaraţie pe proprie răspundere la notariat sau primărie pentru părinţii care nu lucrează
· Adeverinţe medicale, vizate de cabinetul studenţesc, pentru studenţii bolnavi şi certificate medicale pentru părinţii grav bolnavi.
· Anchetă socială realizată de Comisiile de anchetă socială de pe lângă primării.
Observaţii:
Actele doveditoare sunt valabile doar pentru solicitarea în curs.
Dosarele incomplete se resping.
(Din Italia nu se poate face accea declaratie pe proprie raspundere?)
Da, desi este in vigoare Legea invatamantului nr. 1/2011.
In fine, mergi la primarie pentru ancheta sociala si sa-ti trimita mama declaratia pe propria raspundere. Iar pentru incurcatura cu tatal, depune actiune.
Scuza-ma, daca mama e in italia, sigur, de acolo sa-ti trimita! :)) N-am fost atenta la tara! :">