avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... femeile gravide pot fi concediate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

femeile gravide pot fi concediate?

buna ziua,
sunt gravida in 22 saptamani si am instiintat societatea sub forma scrisa in legatura cu acest lucru. vreau sa stiu daca pot fi concediata in aceasta situatie.
astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 1 Septembrie 2011
1. OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca spune:
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;
...
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupã revenirea salariatei in unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in condiţiile legii.

2. Din Codul muncii:
Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
...
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

3. Deci nu puteti fi concediata fiindca asa doreste angajatorul dar fiti atenta si la respectarea disciplinei pentru ca puteti fi concediata din motive imputabile dvs.
dianatoma a scris:

buna ziua,
sunt gravida in 22 saptamani si am instiintat societatea sub forma scrisa in legatura cu acest lucru. vreau sa stiu daca pot fi concediata in aceasta situatie.
astept un raspuns.


Puteti fi concediata numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
De asemenea, in condtiile prevazute de Codul Muncii , exista si posibilitatea incetarii de drept a c.i.m. ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina vgeorge vgeorge Bună ziua. Lucrez la o societate comercială de vreo 2 ani. Am o întrebare: dacă rămân insărcinată și înștiițez patronul mă poate concedia? Dar ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Concedierea salariatei insarcinate Oanalaura1 Oanalaura1 Buna seara, as dori sa stiu daca angajatorul meu, care a luat la cunostinta starea mea de graviditate ma poate concedia pe motiv de neperformanta sau ... (vezi toată discuția)