avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Procedura de Dizolvare - Lichidare societate cu ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Procedura de Dizolvare - Lichidare societate cu asociat unic

Salutare tururor,

Va rog, daca se poate sa lamuriti pe cat este posibil urmatoarele aspecte ivite intr-o societate SRL cu asociat unic.
Societatea a fost dizolvata in urma nedepunerii bilantului contabil la 31 dec 2005, cu hotarare judecatoreasca definitiva in februarie 2007.
Societatea a avut debit la taxe locale impozitul pe cladiri si terenuri aferent 2007.
S-au achitat in februarie 2008.
Actualmente societatea nu are datorii.
In aprilie 2008 se numeste lichidator.
Sold Banca = zero.
Sold Casa = zero.
Cladire sediu de firma si punct de lucru finalizata si inregistrata in contabilitate si la taxe locale
mai 2000 = valoare de intrare contabila 15.000 RON.
Teren aferent cladirii inregistrat in contabilitate si la taxe locale
mai 2000= valoare de intrare contabila 5000 RON
Utilaje productie inregistrate in contabilitate mai 2000 = Valoare de intrare contabila 12.000 RON
Aport Asociat = 60.000 ron (contul 4551)(Bani cu care s-au cumparat utilajele si terenul pe care s-a construit cladirea in regie proprie, plus cheltuielile aferente)
As vrea sa stiu daca este necesara reevaluarea cladirii si terenului?
Daca da, de ce, care este baza legala, pt ca societatea nu este nici insolvabila nici in faliment ci este dizolvata conf. legii 31/1990 republicata, cu hotarare judecatoreasca definitiva si nu are datorii de nici un fel.
Pe cale de consecinta,nefiind necesara reevaluarea patrimoniului in vederea obtinerii de lichiditati,pt achitarea debitelorasac cred eu!
Reevaluarea s-a facut totusi,ajungand la o valoare a terenului 50.000 RON si a cladirii 50.000RON, la sfatul lichidatorului.
Urmeaza atribuirea bunului imobil si a utilajelor catre asociatul unic?
Lichidatorul pe cine reprezinta in aceasta operatiune?
Ce trebuie sa faca mai departe pentru a scurta procedura,care tinde sa ruineze asociatul unic si care in mod logic ar trebui sa intre in stapanirea bunurilor sale, prin atribuire directa?
Cine o face, si ce taxe implica acest lucru. Hatisul legislativ este de nepatruns,cel putin pt mine. Lichidatorul nu ma poate lamuri, sau cel putin nu pot intelege eu.
Cel mai recent răspuns: Roxana Luca , Consilier juridic 20:08, 14 Iulie 2009
hecatonhir a scris:

Ganduri bune la toata lumea!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat: am un s.r.l. la care sunt asociat unic (infiintat in decembrie 2007). Punctul de lucru a existat 3 luni apoi a fost inchis (decizia asoc. unic). In tot acest timp n-am vandut nimic, am cumparat doar lucruri pentru amenajare si cateva electrocasnice pentru activitatea pe care o intentionam (frigidere, aer conditionat,etc.). Din aprilie firma e fara activitate si as vrea sa o inchid definitiv dar am aflat ca e mai complicat. Va rog sa-mi spuneti pasii pe care ar trebui sa-i urmez pentru a iesi din belea cat mai repede, mai ieftin si sa ma vad stapan peste frigider fara lichidatori. (mentionez ca firma n-are datorii, decat la mine care am imprumutat-o).
Multumesc frumos cui ma ajuta!

Nu e o procedura foare grea dizolvarea in conformitate cu art. 235 din L31/'90 dar va trebui sa vorbiti cu un avocat specializat in Reg. Com. si nu este foarte scumpa.
"Ganduri bune la toata lumea!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat: am un s.r.l. la care sunt asociat unic (infiintat in decembrie 2007). Punctul de lucru a existat 3 luni apoi a fost inchis (decizia asoc. unic). In tot acest timp n-am vandut nimic, am cumparat doar lucruri pentru amenajare si cateva electrocasnice pentru activitatea pe care o intentionam (frigidere, aer conditionat,etc.). Din aprilie firma e fara activitate si as vrea sa o inchid definitiv dar am aflat ca e mai complicat. Va rog sa-mi spuneti pasii pe care ar trebui sa-i urmez pentru a iesi din belea cat mai repede, mai ieftin si sa ma vad stapan peste frigider fara lichidatori. (mentionez ca firma n-are datorii, decat la mine care am imprumutat-o).
Multumesc frumos cui ma ajuta!"

hecatonhir, exact in aceeasi situatie sunt si eu (fara salariati, fara datorii si doar acea datorie la mine ca am imprumutat firma) si am fost chiar ieri la Reg Com si mi-au zis ca este obligatoriu numirea unui lichidator. Mi-au dat de acolo o lista cu lichidatori si chiar am vorbit cu o parte din ei. Taxele ar fi urmatoarele:
-taxe de lichidare a Reg Com - aprox 500 ron
-onorariul lichidatorului- aprox 500 ron/ luna (in cazul nostru: fara datorii, salariati). Tariful difera si in functie de complexitate, datorii, etc.
Firma mea este inregistrata in Galati, s-ar putea ca in alte localitati sa difere tarifele.
Sper sa te ajute cu ceva ce ti-am zis.
Am facut si depus cererea de dizolvare: "Subsemnatul....(date identificare), in calitate de asoc. unic al S.C.....S.R.L.(date de identificare firma) am hotarat dizolvarea sc...srl, fara numire de lichidator, patrimoniul societatii revenind integral asociatului unic dupa plata datoriilor catre creditori, conform art 227 lit d)si art 235 alin 1 si 2 din legea 31/1990."
Asa am fost indrumat sa scriu si mi s-a spus ca nu voi avea nevoie de lichidator si nu mi se va numi unul din oficiu.
Daca am inteles bine, dupa 30 zile de la publicarea mentiunii in monitor va trwbui sa depun bilantul contabil de lichidare, adeverinta de la sectia financiara ca nu exista datorii la stat si peste inca 15 zile cererea de radiere de la registru.
Va rog sa-mi spuneti daca am omis ceva si o parere avizata despre procedura prezentata ca am vazut ca sunt mai multe opinii destul de diferite. Multumesc frumos!
Odata cu actele mentionate depuneti si decizia Asociatului Unic prin care decideti radierea societati din registrul comertului la 30 de zile de la publicarea dizolvarii.
potrivit art. 235 din legea 31/1990,,In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege. " Prin urmare se poate si fara lichidator in cazul in care e vprba de asociat unic sau exista acord unanim al asociatilor. Sigur societatea nu trebuie sa aiba datorii sau sa faca sa nu aiba.

Alte discuții în legătură

Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Dizolvare s.a. ENGFULL ENGFULL dizovare fara lichidare ..... ce reprezinta ? ce lege reglementeaza procedura dizolvare cu lichidare ...... - // - care este diferenta intre aceste 2 ... (vezi toată discuția)
Dizolvare/lichidare srl ContSters284525 ContSters284525 Care mai sunt etapele de dizolvare/lichidare ptr. un Srl cu 2 asociati.Firma a fost suspendata dar nu s-a facut reactivarea ei si a trecut ceva timp de cand au ... (vezi toată discuția)