avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Plata efectuata pe 25 la banca de catre agentul ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Plata efectuata pe 25 la banca de catre agentul economic si consemnata pe 26 de catre banca

Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie extrem de neplacuta din urmatorul motiv:
Din fericire anul acesta firma mea a reusit sa obtina o esalonare la plata pentru obligatiile bugetare pe 5 ani,cf OUG 29,dupa cateva luni bune de pregatire a documentatiei,urmand ca toate platile esalonarii(stabilite pe 16 ale lunii)precum si platile pt declaratii (pana pe 25 ale lunii),sa nu depaseasca datele de mai sus,altfel pierzandu-se esalonarea.
Eu am facut platile catre buget dintr-o banca cu program prelungit(pana la ora 22.00)si in data de 16 si in data de 25,si am depus banii cu datele mentionate,si am primit stampila pe OP uri aceleasi de mai sus.
Totodata,la ANAF apare ca platile s-au facut a doua zi,pentru ca banca ar fi facut plata a doua zi,si vor sa-mi considere esalonarea ratata!
Ce sfat imi dati,problema este extrem de importanta,ANAF ul imi spune sa dau in judecata banca,ma crede ca am dreptate,dar ei se apara ca in calculatorul lor le apare data de 17 respectiv 26 de la Trezorerie,si ca ei trrebuie sa aplice legea!
Stiu ca este si eroarea mea ca am facut platile tarziu,insa abia la ora ora 20.00 inchid magazinele firmei si am nevoie de orice banut,daca situatia era mai buna,nu ajungeam la esalonare,nu?
In discutia cu cei de la ANAF le-am explicat ca daca imi dau jos esalonarea,nu voi avea suma intreaga sa le platesc,si ca nu iesim in castig nici unul si nici altul,ca daca esalonarea curge normal,eu voi fi obligat sa platesc toate sumele,dar ei sustin cu un singur argument,ca lor in calculator nu trebuie sa le apara 17 si 26 ,ci 16 si 25,ca vine Curtea de Conturi,etc,etc
Astept un sfat din partea dvs,eu vreau sa merg mai departe,nu ma consider vinovat !
Cel mai recent răspuns: LEX PROFESIONAL CONSULTING , Consilier juridic 18:58, 4 Septembrie 2011
La banca ati primit stampila pentru depunerea banilor.
Transferul intre banci dureaza cel putin 1 zi, indiferent cat de prelungit ar fi programul bancii expeditoare, banca destinatara primeste banii a doua zi.

Nu se fac asemenea plati cu primire a banilor dupa cateva ore decat in conturi ale aceleeasi banci si cu tranzactii facute pana la ora 16 - 16:30.
Derularea operatiunilor de incasari si plati curente prin contul general al Trezoreriei Statului se efectueaza de catre Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul Directiei Decontarii Operatiunilor Bancare, pentru contul Trezoreriei Centrale din Ministerul Finantelor Publice si de catre toate sucursalele bancii centrale pentru conturile curente ale trezoreriilor judetene din cadrul serviciilor publice descentralizate ale Ministerului Finantelor Publice.

Compensarea bilaterala locala pentru Trezoreria Statului are loc zilnic intre orele 08,00 – 14,00. Aceasta consta in schimbul de ordine de plata pe suport hartie intre Trezorerii si banci, la ghiseele speciale din cadrul sucursalelor Bancii Nationale a Romaniei. Pe baza acestui schimb de ordine de plata se determina pozitiile (soldurile) nete bilaterale zilnice ale conturilor curente ale unitatilor bancare si trezoreriilor judetene din cadrul serviciilor publice descentralizate ale Ministerului Finantelor Publice. Dupa stabilirea soldurilor nete bilaterale, sucursalele bancii centrale le transfera pana la ora 16,00 in conturile curente pe care fiecare banca si Trezoreria Generala a Statului le au deschise la Centrala Bancii Nationale a Romaniei.

Daca valoarea fiecarui transfer-credit este mai mare de 1 miliard lei, aceasta este inregistrata dar nu e decontata decat la sfarsitul zilei (16,00-17,00). Cu conditia sa nu se depaseasca limita debitoare stabilita de Banca Nationala a Romaniei contului curent al bancii platitoare sau al Trezoreriei Generale atunci cand efectueaza plati. Transferurile-credit care depasesc acesta limita sunt respinse la plata. Pe baza acestor date de cont, Directia Decontarii Operatiunilor Bancare procedeaza la aplicarea unei a doua compensari bilaterale a pozitiilor nete ale fiecarei banci si respectiv, Trezoreriei Generale a Statului fata de subsistemul de compensare bilaterala a platilor cu decontare neta , obtinand astfel soldurile net-nete pe care le deconteaza final si irevocabil.

[ link extern ]
La banca am primit chitanta de depunere pentru depunerea banilor in casierie si stampila operatoarei de la front office pe OP,stiu bine ce vorbesc,doar ca in extras apare consemnata depunerea pe 25 si transferul catre trezorerie pe 26
Pentru ca la ora la care ati depus Dvs, banii nu se mai puteau efectua operatiuni de decontare cu Trezoreria Statului. Banii au fost transferati abia a doua zi in contul de la Trezorerie.
Eu as depune prin registratura la ANAF o adresa as atasa OP cu viza bancii si as explica ca nu ma fac vinovata de faptul ca banii au stat pe circuitul bancar.In felul acesta as demonstra ca sint de buna credinta
ANAF-ul va transmis in scris sa dati banca in judecata?
Cu banca daca incepeti un proces eu cred ca veti pierde si mai mult mai vi se dau si niste termene lungi,ori ANAF va ridica facilitatea de care beneficiati

Alte discuții în legătură

Tva nevirata in contul de tva ionela11 ionela11 Buna ziua, Am o firma care aplica split tva,... am facturat catre client si cu toate ca i-am trimis instiintarea sa vireze banii in conturi separate (baza ... (vezi toată discuția)
Incasari/plati in trezorerie in aceeasi zi - legalitate program balanta_16 balanta_16 Va rog sa-mi spuneti, in baza carui act normativ trezoreria, la care un agent economic are deschis cont, nu opereaza in aceeasi zi cu incasarea de la o ... (vezi toată discuția)
Ordin de plata trezorerie adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la o asociatie de proprietari. Daca vreau sa platesc catre bugetul de stat si catre bugetul asigurarilor sociale de stat prin ... (vezi toată discuția)