avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionar si angajat cu contract de mandat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionar si angajat cu contract de mandat

Sunt pensionar in sistemul public de pensii si realizez si venituri dintr-o activitate profesionala (pe baza de mandat comercial si obtin doar comision din vanzari). Sunt obligat sa cotizez pt pensie si somaj sau doar sanatate, deasemenea firma cu care colaborez datoreaza pt mine ceva contributi?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:49, 8 Septembrie 2011
si dvs si firma mandatara sunteti scutiti numai de contributiile la somaj!
Nu aveti de plata decit sanatate si firma mandatara plateste impoz.10% pe venituri.
Fiind pensionar nu sunteti obligat sa platiti CAS:D
Poate acest link va lamureste pe deplin
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
iulia53, utilizator
Am primit 2 raspunsuri care se cam contrazic, unul spune ca sunt scutit doar de contributiile la somaj iar celalalt ca sunt scutit de contributiile de somaj si de pensie, care sa fie corect, ma poate ajuta cineva ?


Multumesc!



Sau in cel mai rau caz daca nu ne putem pune de comun acord, carei instituti as putea sa-i cer un raspuns oficial in aceasta problema?
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
Mario-100, utilizator
mergeti la Casa de pensii din localitate si veti primi un raspuns corect..
Ca si pensionar d-voastra intrati la excepti conf. legi,v-am dat linkul cititi si va lamuriti.
o zi buna
Va multumesc pt link, este foarte la obiect dar este din luna 01.2010, de atunci au mai aparut noutati legislative care reglementaeaza domeniul (ex. OUG 58/2010 cu modif si completari ulterioare) si din ce inteleg eu au schimbat statutul de mandat in activitate dependenta (dar nu ma pricep foarte bine la interpretarea legii), de aceea ma intereseaza daca dupa toate aceste schimbari un pensionar este obligat sa plateasca contributi de pensie in conditiile descrise mai sus...?

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Pfa pensionar contributii Nicoletamaria Nicoletamaria Tatal meu este pensionar si are un PFA deschis, comert. Pana acum platea impozit 16% la diferenta dintre venituri si cheltuieli. Acum plateste si ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa pensionar Nicoletamaria Nicoletamaria Buna ziua Daca tatal meu este pensionar si are un PFA deschis , comert tb sa plateasca si contributii? Pana acum platea doar impozit 16% la diferenta dintre ... (vezi toată discuția)