Ma numesc Manea Georgiana si am m-ai apelat la dumneavoastra si ma-ti ajutat de aceea sper sa ma puteti lamurii si de data aceasta. am intrat in cresterea copilului in februarie 2008 si am renuntat la acest drept intorcandu-ma la munca in iulie 2008 intre timp sotul meu a plecat din armata unde lucra si s-a angajat ca sofer la un patron de unde nu este multumit si nici carte de munca nu i-a facut .As vrea sa stiu daca poate el cere sa ia indemnizatia pana face fata 2 ani ca tot sta acasa avand in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului venituri supuse impozitului si daca este asa ce acte ii trebuiesc si de unde?problema este ca el acum nu mai lucreaza si de unde pune la dosar actul aditional de suspendare ca el nu mai are contract cu nimeni macar pana isi gaseste ceva mai bun si isi termina studiile sa stea in cic daca se poate.Va multumesc si sper ca ma puteti ajuta.
OUG 148/2005:
Art. 10. - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a), b) şi c).