Cineva drag mie, a gresit mult fata de mine cu cativa ani in urma.. insa, astazi, cand am vorbit cu cineva despre iertare, mi-am dat seama ca nici pana azi, n-am putut ierta acea persoana! In gandul meu brusc s-au ivit o gramada de intrebari.. si una dintre ele ar fi aceea... eu daca nu iert, cum as putea sa fiu iertata? Cu toate astea, nu pot nici astazi accepta ceea ce mi-a facut acea persoana.. ( deci, nu o pot ierta )...! Am iertat pe altii care au gresit fata de mine.. dar, pe acea persoana nici astazi n-am iertat-o ( o urasc cu toata fiinta mea... o urasc ca mi-a facut mult rau )!
Daca cineva dintre Dumneavoastra a putut ierta un om in care a sperat si ulterior la dezamagit foarte, foarte tare, va rog din adancul inimii mele sa-mi spuneti cum ati reusit asta!
In speranta ca-mi veti impartasi din experientele Dumneavoastra, Va multumesc anticipat!
Cu stima, Maria!
Doar ierti esti cu adevarat puternic, si iti dezvalui umanitatea si verticalitatea, cu alte cuvinte iarta si vei castiga iertare, te rog sa te gandesti cata nevoie ai si tu de iertare.
Iertarea este strans legata de uitare.Putem ierta un om dar nu putem uita ceea ce ne-a facut.De fapt noi nu il iertam pe el ci iertam neputinta noastra de a fi capabili sa ne inaltam deasupra faptelor oamenilor si sa le privim ca pe greselile lor.De multe ori nu este de ajuns sa ierti ci ar fi mai bine sa indrepti greseala facuta sau il faci pe cel care a gresit sa isi regrete fapta.Daca nu iertam inseamna ca suntem slabi,iar slabiciunea noastra ii va face pe altii sa ne produca si mai mult rau.Metoda mea este de a invata din greselile altora si a nu le face si eu.Nu uita ca "ce nu ne ucide ne caleste".
Buna seara Maria :)
Nu stiu cat de mult ti s-a gresit si nici nu pot aprecia daca raul suferit de tine ar putea fi un rau si in viziunea mea sau a celorlalti, fiindca fiecare indvid percepe raul ca si binele , in functie de sensibilitatea lui , de ,,imunitatea ,, lui la rau.
Sunt rele printre rele , dar daca cel care ti-a fost provocat tie a fost unul care te-a ranit intr-atat incat inca nu ai putut ierta, pesemne ca nici de acum inainte nu vei putea ierta, sau nu pe deplin, sau, orice ai crede tu ca este iertare fata de acea persona, s-ar putea sa fie de fapt aparenta unei iertari. Si ca niciodata, chiar si zambindu-i,sa nu-l fi iertat pe deplin.
Ar fi multe de spus despre iertare, si exista pilde si povete cum ca ar trebui sa fim iertatori si ca neiertarea ar fi un pacat.
Dar stii, anumite persoane fac rau constient, voit, intentionat, cum s-ar spune.Pe cand altele pot sa faca un rau involuntar sau,cel putin sa nu aiba capacitatea de a-si da seama ca au facut un rau.Iar asta, tocmai pentru ca , asa cum spuneam, oamenii percep in mod diferit raul si binele.
De aceea, tu fiind singura care stii care este raul produs si cunoscand acea persoana , ce parere ai, ti-a facut rau in mod constient? Este o persoana apta sa-si dea seama cand provoaca un raU?
Analizeaza in profunzime, in ansamblu, problema si vezi la ce concluzie ajungi.
Personal, fiindca ne-ai cerut sa iti impartasim daca putem ierta cand ni se greseste, pot spune ca ma orientez dupa criteriile pe care ti le-am expus mai sus.
Ii iert pe majoritatea celor care mi-au facut sau imi fac rau, ii iert si pot constata ca iertarea mea ii ingenunchiaza .Insa, s-ar putea ca niciodata sa nu mai doresc sa-i vad.Sau daca ii vad , sa imi fie indiferenti.Acesta e pretul iertarii mele fata de ei .
Sunt insa persoane in viata noastra carora le-am putea ierta oricand, orice greseala.Iar aceste persoane sunt fratii,parintii si copiii nostri .Restul, sunt doar niste straini, cum spunea cineva:)
Desigur, putem avea si sansa de a avea niste prieteni adevarati .
@bucataru poate ca Maria nu are de ce sa aibe nevoie de iertare, nu ma gindesc la maruntisuri ci la fapte grave
dar cu ceea ce spune alexis sint foarte de acord
Cred ca pot ierta orice, oricui.. iert usor, nu e nevoie decat de o scuza, sau un " iarta-ma" sau doar de o vorba buna sau nu e nevoie de nimic, ca tot as ierta. Poate e vorba si de firea omului sau depinde de greseala.. nu stiu. Unii reusesc, altii nu, nu cred ca trebuie sa te consumi pt asta.. unele greseli poate nu pot fi iertate, sunt de neiertat
In schimb, mi-e foarte greu sa-mi iert greseli ( de care imi dau candva seama) ce le fac fata de altii sau vorbe aruncate aiurea.. am cate ceva sa-mi reprosez. I-am spus o vorba grea unei bunici cand eram copil, nici acum nu am uitat si nu m-am iertat :(