avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil-mosteniri, drept de proprietatesi altele
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil-mosteniri, drept de proprietatesi altele

Buna ziua si imi cer scuze dar vreau sa va explic o situatie cam incurcata.Avem un dosar pe rol partaj bunuri comune,fratele meu este in partaj cu sotia .Cand sau casatorit tata cu mama le-au oferit un teren si o casa cu numai 2 camere locuibile, 2 camere neterminate fara acte doar ca sa le foloseasca , la cele 2 camere au fost aduse imbunatatiri de catre frate si cumnata,ei au mai construit si o anexa (grajd ) ,dupa cati va ani fratele sa imbolnavit (screloza multipla) sotia la parasit a urmat divortul .Tata cu mama fiind proprietari, autor.const.casa - anexa si teren ,toate documentele si actele pe numele parintilor , au vandut printr-un contract de vanzare cumparare fara clauze mie baiatului cel mic.Intrebarea mea este la imbunatatiirile aduse de cei doi soti cine o va despagubi pe fosta cumnata fratele meu parintii sau actuali proprietariii??? Avem termen luna sepembrie pentru propunere lotizare finala cu venirea expertului la fata locului.
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 23:42, 7 Septembrie 2011
Explicati-ne urmatoarele :
1. Cine sunt partile din dosar?
2. Care sunt pretentiile exacte ale reclamantului, enuntate in cererea de chemare in judecata?
3. Cum s-au aparat paratii fata de aceste pretentii : au fost de acord cu cele invocate de reclamant sau au negat situatia expusa de acesta?
4. Constructiile facute de frate si fosta sa sotie au fost edificate in baza unei autorizatii de constructie? Daca da, cine apare in autorizatie ca fiind beneficiarul?

Va pun aceste intrebari intrucat, in opinia mea, fosta sotie a fratelui dvs. nu poate invoca un drept de proprietate, ci un drept de creanta, egal cu contributia sa la ridicarea constructiilor.
In aceasta situatie nu poate fi vorba de un proces de partaj, ci de o actiune in pretentii.
Cei obligati la plata despagubirilor sunt proprietarii terenului, adica parintii dvs.

Insa, datele problemei se pot schimba radical, in fuctie de apararile facute de parti in dosar.
Partile in dosar sunt ;cumnata reclamanta, fratele parat, parinti impreuna cu mine si sotia inervenientii.In cererea de chemare in judecata spune partajarea lucrurilor TV.frigider,plapuma etc...locuinta in cote egale 50-50 anexa 50-50 ,autoturism Matiz pe care il foloseste din 2009 de cand a plecat, a insirat un pomelnicde la perdele pana la aparat de sudura .Noi ca intervenientii si parartul nu am fost de acord cu cele cerute dar reclamanta a avut un martor mituit prin care a spus ca reclamanta si paratul a edificat casa , anexa s.a.m.Casa si anexa este construita cu autorizatie de constructie pe numele parintilor din anul1995 luna mai ( aavut tremen 12 luni) eliberata de primarie iar ei sau casatorit in anul 1996 luna octombrie si sau mutat in cele 2 camere locuibile. Paratul a fost supus unui interogatoriu sa raspunda cu DA sau NU , nici nu il lasa sa gandeasca va dat seama ce a insemnat pentru un om adus mai mult pe brate la instanta ,handicap gradul1 cu dereglare de memorie.Dupa ce am devenit noi proprietari ca intrervenienti, la locuinta am adus unele imbunatatiri rigips intr-o camera, tras glet,vopsit etc; toate facute cu o firma eliberand factura fiscala deviz de lucrari la care instanta nu a tinut cont de inscrisurile depuse la dosar.Pe 10 iunie s-a emis o incheire citez;reclamanta si paritul au dobandit , in timpul casatoriei, urmatoarele bunuri ;canapea colt, masina de spalat, congelator, butelie, motor ,aparat de sudura etc. -Contravaloarea urmatoarelor lucrari de constructie si imbunatatiri , aduse la casa parintiilor paratului.
- edificat si finisat bucatarie, edificat si finisat debara edificat grajd din 2 incaperietc.inchei citat.edificat inseamna CONSTRUIT casa a fost construita cu camere despartite doar a adus imbunatati
Reclamantei nu i s-a recunoscut un drept de proprietate asupra constructiei, ci un drept de creanta.
Cei care vor trebui sa plateasca sunt parintii, titulari ai dreptului de proprietate asupra terenului si constructiei (autorizatia fiind emisa pe numele lor).
Parintii nu pot fi obligati la plata contravalorii lucrarilor de constructie si imbunatatirilor intrucat, din cate spuneti, reclamanta nu a formulat nicio pretentie impotriva lor.
In plus, daca intre data divortului si data formularii actiunii au trecut mai mult de 3 ani, a intervenit prescriptia extinctiva cu privire la pretentiile de plata a contravalorii lucrarilor de constructie si imbunatatirilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am ridicat o casă cu fostul soț în curtea părinților lui. neavând acte la această casă, am dreptul la partaj? Maria755 Maria755 Buna ziua! Am ridicat o casa cu fostul sot in curtea parintilor lui. Parintii lui nu ne a trecut casa pe numele nostru. Intrebarea mea este : ne avand acte ... (vezi toată discuția)
Impartire teren in doua pentru construire casa pe locul unui grajd vechi! iMozzie iMozzie Buna ziua, Am in discutie urmatoarea chestiune daca ma poate ajuta cineva va rog. Eu si sotia mea ne dorim sa construim o casa pe terenul socrilor mei, ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s La procesul de partaj pot sa obtin mai mult de 50% din casa avand in vedere ca eu am fost principalul investitor?Fosta soacra are vreo cota parte din casa( ... (vezi toată discuția)